Novosti

Donacija STEMI Hexapod robota Sekciji za svemirsku tehnologiju Đurđevac

U Strukovnoj školi Đurđevac izvršena je primopredaja robota STEMI Hexapod koji će u svojim aktivnostima koristiti Sekcija za svemirsku tehnologiju Đurđevac. Pro-Ping Telekom prepoznao je djelovanje ove relativno mlade Sekcije te odlučio pomoći u radu iste donacijom ovog robota kojeg proizvodi domaća tvrtka STEMI iz Rijeke.
“Sekcija za svemirsku tehnologiju – Đurđevac” osnovana je 06.12.2018. godine u Strukovnoj školi Đurđevac na inicijativu prof. dr. Slobodana Danka Bosanca iz Stručne udruge “Jadranska aero-svemirska asocijacija” i nastavnika Stevča Arsoskog iz Tehničke škole Sisak. U sekciju je trenutno učlanjeno 7 nastavnika i 20 učenika, a voditelj sekcije je Željko Brček.
Rad sekcije se odvija kao izvannastavna aktivnost u okviru školskog kurikuluma, a za rad s učenicima otvoren je e-kolegij “Svemirska tehnologija” na Carnetovom sustavu “Loomen” preko kojega učenici dobivaju dodatne edukacijske materijale, zadatke za rad i upute za aktivnosti.
U okviru svojih aktivnosti na sekciji učenici su do sada izrađivali modele ionske lebdjelice, ionskog motora kao i prezentacije iz različitih tema vezanih uz svemirske tehnologije.

“Sekcija planira izraditi model svemirskog ispitnog vozila te model CanSat satelita. Oba projekta smo prijavili na natječaje Instituta za razvoj i inovativnost mladih – IRIM-a u okviru projekta Junior Engineer Academy (JEA) u hrvatskim srednjim školama i natječaj u okviru projekta Generacija NOW. STEMI Heexapod robot omogućit će pripremu učenika, razvoj preciznosti i motoričkih vještina te koncentraciju i strpljenje, za sadašnje i buduće projekte svemirskih robotskih vozila i satelita.” – izjavio je Željko Brček, voditelj Sekcije za svemirsku tehnologiju.
STEMI Hexapod robot u ime sekcije preuzeo je voditelj sekcije Željko Brček, a uručio ga je Mario Pintar, voditelj marketinga tvrtke.

Povezani članci

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live