Novosti

Đurđevac prvi prijavljuje aglomeraciju: izgraditi će se vodno komunalna infrastruktura vrijedna 280 mil. kn

Komunalijama Đurđevac upućen je dugo očekivani Poziv za prijavu EU projekta Izgradnje vodno komunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete. Nakon gotovo četiri godine rada na projektu vrijednom 6,9 milijuna kuna koji se financirao iz Kohezijskog fonda EU, u Komunalije d.o.o. Đurđevac i službeno je pristigao Poziv na dostavu prijave za EU projekt “Izgradnja vodno komunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete”, čiji radovi se procjenjuju na 280 milijuna kuna.
Ovim Pozivom ispunjeni su svi uvjeti za apliciranje navedene projektne dokumentacije na Kohezijski fond EU-a, a nakon administrativne provjere dokumentacije očekuje se sklapanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za radove koji će se odvijatiu razdoblju od 2019. do 2023. godine.
Cilj projekta je svim građanima osigurati dostupnost pitke vode i sustava zbrinjavanja otpadnih voda odnosno zaštita okoliša i vodnih resursa kojima ovo područje obiluje. Na području Grada nalazi se jedan od najvećih vodonosnika u Europi i izrazito je važno očuvati takvo prirodno bogatstvo te činjenicu značaja pitke vode u budućnosti.
Projektom je financirana i izgradnja svih preostalih vodovodnih i kanalizacijskih priključaka, što znači da će oni građani koji još nemaju priključak, besplatno dobiti priključak na vodu, ali i na kanalizaciju.
Ukupno će se izgraditi i zamijeniti 33 km vodovodne mreže i 80 km kanalizacijske mreže i pritom izgraditi 3.350 vodovodnih priključaka i 3.770 kanalizacijskih priključaka.
– Osim što je Grad uspješan u povlačenju EU sredstava, uspješne su i naše Komunalije. Ovo je samo jedan, ali najveći od projekata kroz koji želimo riješiti kompletno pitanje vodno komunalne infrastrukture na području grada i prigradskih naselja. Preko Aglomeracije riješit ćemo Budrovac i Čepelovac, a kroz zaseban projekt izgradnje sustava odvodnje koji su već Komunalije prijavile Suhu Katalenu. Priprema se i dokumentacija za ostala prigradska naselja. U ulicama gdje prođemo s radovima na Aglomeraciji planirana je izgradnja novih pješačkih staza, a nastavljamo i s projektom uređenja kolnih prilaza – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.
– Bez imalo skromnosti možemo reći da smo otišli daleko ispred Koprivnice i Križevaca. Đurđevac je što se tiče projekta aglomeracije minimalno dvije godine ispred Koprivnice i Križevaca, unatoč činjenici da kod nas radi mali broj ljudi. Predano smo uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose na 750 čestica. Zadovoljni smo i uskoro očekujemo potpis ugovora, raspisivanje javne nabave, te početak radova – rekao je predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content
  • https://matrix-server.hr:8082/podravskiradio
  • Podravski Radio 87.6MHz
  • Radio