Novosti

Đurđevački rasadnik i ove godine proizveo ulje od lavande koje će biti suvenir grada

Posjetitelje na ulazu u grad Đurđevac dočekuju polja sa 10.000 mirisnih lavanda koje su uzgojene u đurđevačkom rasadniku, a dio sadnica za uzgoj darovale su i članice Klastera Lavendula.
Uređena je javna površine između državne ceste D2 i željezničke pruge odnosno površine između nadvožnjaka i zapadnog ulaza u Đurđevac te je ovog proljeća posađeno još lavande na tom području. S obzirom da taj prostor nije u vlasništvu Grada dogovoreno je s HŽ infrastrukturom i Hrvatskim cestama da ga se uredi jer je do sada bio zapušten.
Do sada je posađeno 10.000 sadnica lavande te još 3.000 sadnica u rasadniku čeka jesenjsku sadnju, a sadit će se uz cestu u poduzetničkoj zoni A. Gradonačelnik Hrvoje Janči je istaknuo kako se radi o sadnicama koje tek trebaju procvjetati, te da lavanda već uljepšava centar Đurđevca gdje se pokazala zahvalnom i otpornom na sve vremenske uvjete.

  • Lavanda ne iziskuje posebno održavanje, a želja nam je posaditi još veće količine lavande na svim ulazima u grad, a od kada imamo rasadnik cijeli grad uređujemo sa cvijećem i biljkama iz njega – rekao je gradonačelnik.
  • Polja lavande izgledaju puno ljepše nego korov koji je do sada rastao na tom prostoru. S intenzivnom sadnjom nastavljamo već u jesen. Želimo da Grad bude prepoznatljiv po mirisnoj lavandi. Prošle je godine proizvedeno čak 20 litara ulja od lavande, a osmišljen je i izgled bočica, te je to sada poseban suvenir Grada Đurđevca. Prve bočice ulja u ovoj godini su već napunjene te na kraju očekujemo de će količina ulja premašiti prošlogodišnje. Kao proizvod iz našega rasadnika zapravo je odličan suvenir grada – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.
    Osim što je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i mirisu, bitno je doprinijela bioraznolikosti na tom području, značajno je uljepšala naš grad te ostavlja dojam lijepo uređenog mjesta na sve prolaznike i goste koji posjete grad Đurđevac.

Povezani članci

Back to top button
Skip to content