Novosti

Đurđevčan Velimir Piškorec dobio Državnu nagradu za znanost

U Hrvatskome saboru održana je svečana dodjela Državnih nagrada za znanost. Nagrade ovogodišnjim dobitnicima uručili su predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov i ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić.
Državnom nagradom za znanost za 2015. godinu nagrađeno je 29 znanstvenika, među kojima je nagrađen i naš Đurđevčan prof. dr. sc. Velimir Piškorec koji je dobio godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti.
Prof. dr. sc. Velimir Piškorec redoviti profesor na Katedri za njemački jezik Odsjeka za germanistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, nagrađen je za popularizaciju i promidžbu znanosti za tri međusobno povezana znanstveno-popularna projekta koje je ostvario u 2015. godini. Bio je autor interaktivne multimedijske izložbe „Od gojzerice do dindrlice — Austrijacizmi i germanizmi u hrvatskome“ koja je predstavljena i u Muzeju Grada Đurđevca povodom obilježavanja Dana grada.
Zajedno s Hannesom Scheutzom osmislio je i realizirao zvučni atlas „Austrijacizmi i germanizmi u hrvatskome“, koji je bio prezentiran kao središnja sastavnica spomenute izložbe te je realizirao „Zvučni atlas hrvatskih govora“.
Spomenutom izložbom te audiovizualnom prezentacijom dvaju zvučnih atlasa profesor Piškorec je uspio inovativnim i kreativnim pristupom, koristeći moderne medije, na popularan i atraktivan način prezentirati rezultate svojih dugogodišnjih jezikoslovnih istraživanja i znatno doprinijeti promicanju hrvatske jezične raznolikosti, a onda i hrvatskog kulturnog identiteta. Tim je značajnim ostvarenjima uspio za jezikoslovna istraživanja, poglavito istraživanja dodira njemačkih i austrijskih te hrvatskih govora, osim znanstvene, zainteresirati i širu javnost, kako domaću tako i stranu. (www.mzos.hr)
Foto: foto-studio IPIK

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live