Novosti

Emisija “Neki novi klinci” – deficitarna zanimanja

U Koprivničko-križevačkoj županiji postotak nezaposlenosti mladih je veći od 36%, a upravo se jednim od važnijih razloga za to, smatra nedostatak kadrova obrazovanih u strukovnim deficitarnim zanimanjima. Toj smo se temi posvetili i u emisiji Neki novi klinci u kojoj smo govorili o tome koliko se učenika obrazuje u deficitarnim zanimanjima u Strukovnoj školi Đurđevac, koje se aktivnosti provode za promociju deficitarnih zanimanja na području naše županije i kakav je interes osmaša za upise u ista.
Gosti emisije bili su; Petra Sobota, socijalna pedagoginja Strukovne škole Đurđevac, Renata Lohajner, viša stručna suradnica pri HGK, županijskoj komori Koprivnica i Nikola Vuković, pedagog u OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac.
Socijalna pedagoginja Strukovne škole Petra Sobota navela je kako škola svake godine uspije upisati predviđen broj učenika u deficitarnim zanimanjima, jedino je kod stolara taj broj u blagom opadanju. Istaknula je i da je problem smanjenog interesa učenika za upisom u deficitarna zanimanja prvenstveno u percepciji društva;
 
 
 
 
 
 
S ciljem promocije deficitarnim strukovnih zanimanja i poticanja učenika da upisuju ista, pokrenut je projekt “Što ću biti kad odrastem”, čiji je nositelj HGK županijska komora KC. Voditeljica projekta je Renata Lohajner, viša stručna suradnica pri HGK, žup. komori KC, koja nam je više rekla o tome zašto se krenulo u realizaciju ovog projekta;
 
 
 
 
 
 
-rekla je viša stručna suradnica Lohajner te je između ostalog naglasila kako se prvenstveno žele rušiti predrasude prema strukovnim zanimanjima, a istaknula je i kako na području KCKŽ postoji interes poduzetnika i tvrtki za stipendiranjem učenika u deficitarnim zanimanjima, čime bi dobili kvalitetne i adekvatne zaposlenike, a pritom bi se smanjila i nezaposlenost mladih na području županije.
Trendovi se mijenjaju a strukovna zanimanja iznimno su tražena na tržištu rada, s čime se složio i pedagog đurđevačke osnovne škole Nikola Vuković.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Skip to content
  • https://matrix-server.hr:8082/podravskiradio
  • Podravski Radio 87.6MHz
  • Radio