Life StyleNovostiPromoVijestiVijesti iz ĐurđevcaVijesti iz Županije

PROMO/FOTO Tvrtka Poison City proslavila 20 godina rada, vlasnik Mladen Dijaković: Iz apsolutno ničega stvorili smo stabilno obiteljsko poduzeće

Tvrtka Poison City smještena u samom srcu Podravine, na adresi Otrovanec 94 u općini Pitomača, jučer je proslavila 20 godina rada.

Osnovna djelatnost tvrtke je proizvodnja, otkup i prerada ljekovitog bilja te proizvodnja i pakiranje voćnih i biljnih čajeva te čajnih mješavina. Pored čajeva i ljekovitog bilja, od 2008. godine tvrtka je ušla u esenciju te proizvodnju eteričnih ulja kamilice i lavande. Tvrtka se, dakle, bavi proizvodnjom, otkupom i preradom ljekovitog bilja, a osnovana je 2003. godine te uspješno posluje na domaćem i inozemnom tržištu.

Glavni proizvod njihove tvrtke je kamilica koju jednim dijelom proizvode na vlastitim poljoprivrednim površinama. Tijekom godine bili su u mogućnosti doraditi i plasirati na tržište oko 50 tona cvijeta, pulvisa, industrijskog i prehrambenog pulvisa, frakcije i pakiranja po želji kupca.

Vlasnik firme Mladen Dijaković na jučerašnjoj se proslavi pred okupljenim uzvanicima prisjetio samih početaka.

– Kad si u poslu vrijeme naprosto proleti. Tako je i ovih naših 20 godina proletjelo kao u trenu. Sjećam se kao da je jučer bilo kad smo krenuli sakupljati papire s namjerom da otvorimo poduzeće. Komentari su uglavnom bili: “Pa ti stvarno nisi normalan! Drugi idu u mirovinu, a ti ideš otvarati firmu”. Međutim, supruga i ja smo odlučili krenuti ovim putem kako bi kroz sferu malog i srednjeg poduzetništva iz apsolutno ničega pokušali stvoriti maleno obiteljsko poduzeće koje će ostaviti traga izvan granica Lijepe naše – rekao je Dijaković.

Kazao je da je u početku bilo teško plasirati proizvod na tržište, pogotovo strano, kao i kupiti sve potrebne strojeve i opremu.

– Nadali smo se da će poslovna korespondencija, znanje stranih jezika, tehnike pregovaranja i ostale stečene vještine koje se uče u poslovnoj školi biti dovoljne za uspješno vođenje poduzeća. Kako današnji biznis traži cjeloživotno obrazovanje, tako smo i mi pratili te trendove i svake godine učili kroz neke nove tečajeve i seminare – dodaje.

Okretanje stranom tržištu zahtijevalo je povećanje površina pod kamilicom. Tako je u nedostatku vlastitog poljoprivrednog zemljišta trebalo započeti organizaciju proizvodnje i otkupa od stranih kooperanata.

– I to bez imalo novaca za otkup kamilice i s ogromnim nepovjerenjem proizvođača prema novonastalom poduzeću, s milijun pitanja na koje je trebalo dati kvalitetne odgovore i objasniti ljudima da mi to znamo, želimo i možemo odraditi. Uz puno muke i velikih odricanja nekako smo to uspjeli savladati i tako je krenulo. Rasli smo stepenicu po stepenicu, nismo ih preskakali, već smo strpljivo dolazili do novih kupaca i tržišta. Tako smo došli do ovog današnjeg nivoa, da nismo nikad ni jednog dana bili u blokadi i da imamo stabilnu obiteljsku tvrtku – naglasio je Dijaković.

Unazad tri godine krenuli su s proširenjem i opremanjem stare kleti.

– Uz puno muke i odricanja, vlastitim rukama i sredstvima, uspjeli smo izgraditi i opremiti kuću za odmor koju smo nazvali Lavander Hills. Riječ je o samostojećem objektu veličine oko 450 metara kvadratnih. Sastoji se od blagovaonice s krušnom peći i pečenjarom te velikim stolom za 14 osoba. Imamo i šest drvenih spavaćih soba te opremljenu kuhinju, dnevni boravak, kao i vinski podrum gdje će se nalaziti naši razni proizvodi, kao što su aromatična vina, čajevi, eterična ulja te likeri – govori Dijaković i dodaje da su izgradili i vidikovac koji je predviđen za degustaciju proizvoda uz predivan pogled na Podravinu i Bilogoru. Treba dodati i da se izvan objekta nalazi drvena sauna za osam osoba, kao i velika drvena bačva u kojoj okrjepu može pronaći desetak ljudi.

Kad se radi o samom imenu firme, Dijaković objašnjava da Poison city znači Otrovni grad odnosno Otrovanec, a želja je bila na neki način vratiti dio onoga što im je ovo malo pitoreskno mjesto pružilo u životu.

– Također, željeli smo da se za Otrovanec čuje van granica Lijepe naše, što smo u konačnici, nadam se, uspjeli ostvariti – ističe.

Na kraju je zahvalio svim divnim ljudima koji su im na bilo koji način pomagali na ovom mukotrpnom putu.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live