Novosti

Gradonačelnik pisao novom ministru pravosuđa

Nakon što je novi ministar pravosuđa najavio preispitivanje postojeće mreže sudova gradonačelnik Željko Lacković uputio mu je dopis u kojem traži da se se razmotre ranije poslani prijedlozi o vraćanju Općinskog i Prekršajnog suda u Đurđevac.

Stalna služba u Đurđevcu Općinskog suda u Koprivnici djelovala je u novouređenoj zgradi bivšeg Općinskog suda u Đurđevcu od 1. siječnja 2009. godine do 1. travnja 2013. godine kada su bez ikakvog racionalnog, pravnog ili ekonomskog razloga ili potrebe suci, službenici i namještenici navedenih Stalnih službi sudova u Đurđevcu sa kompletnom informatičkom opremom, priborom i namještajem preseljeni u Koprivnicu, a zgrada Općinskog suda u Đurđevcu ostala je potpuno prazna i neiskorištena- istaknuo je gradonačelnik.

Zbog dislociranja Stalnih službi iz Đurđevca u Koprivnicu i u Varaždin, građani Grada Đurđevca i okolnih općina godišnje nepotrebno imaju dodatni trošak radi pristupa pravosudnim tijelima. Iz središta nekih općina i prigradskih naselja ne postoji direktna autobusna veza za Koprivnicu i Varaždin, tako da građani koji nemaju automobil imaju velikih problema da dođu do pravosudnih tijela, a ako su još i starije životne dobi, pravosudna tijela su im nažalost potpuno nedostupna.

Za vrijeme rada Stalne službe u Đurđevcu Općinskog suda u Koprivnici prosječno se rješavalo preko 2200  parničnih, izvanparničnih i ovršnih predmeta godišnje, te preko 3000 zemljišnoknjižnih predmeta, a izdavano je preko  10000 z.k. izvadaka. Gradonačelnik podsjeća i kako u prilog racionalizaciji i učinkovitosti ne idu ni troškovi puta djelatnika suda, jer značajne putne troškove koji iz Đurđevca svakodnevno putuju na rad ukupno 20 zaposlenika.

Sve navedeno, građane Đurđevca i okolnih općina stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na građane Koprivnice, Križevaca i svih drugih općina u Koprivničko-križevačkoj županiji i vrijeđa njihovo ustavno pravo o dostupnosti pravosudnim tijelima. Na temelju navedenog gradonačelnik je predložio da se razmotri postojeći ustroj pravosudnih tijela na području Koprivničko-križevačke županije te da se u Đurđevac vrate općinski i prekršajni sud u cilju stvaranja jednakih uvjeta pristupa pravosudnim tijelima stanovnicima đurđevačke Podravine.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live