Novosti

Ivanečki vez na poštanskoj marki

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj četiri redovite poštanske marke na temu hrvatske etnografske baštine s motivima detalja narodnih nošnji Koprivničkog Ivanca, otoka Zlarina, Konavala i Istre.

Autor marke s ivanečkim vezom je dizajner Orsat Franković iz Zagreba, a fotografija je dio arhiva Društva izvornog folklora Koprivnički Ivanec.

U Općini Koprivnički Ivanec lokalna zajednica njeguje ivanečki vez kao posebno identitetsko obilježje, a izrađuje se iglom i koncem u boji u nekoliko tehnika. Osobitost čine različiti cvjetni motivi iz prirode te motivi vurica i srčeka, koji se kombiniraju u različitom rasporedu i bojama s drugim elementima veza.

Ivanečki vez poseban je po tome što se veze direktno na platno, a zbog svoga značaja i umijeća izrade 2011. godine upisan je u registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Marka s motivom vurice s rukava plećka iz narodne nošnje Koprivničkog Ivanca ima nominalnu vrijednost od 4,60 kuna, a tiskana je u nakladi od 500 tisuća primjeraka.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live