NovostiTehnologijaVijesti

Iz policije upozoravaju građane – pazite na internet prijevare

Policijska uprava koprivničko-križevačka u prva dva mjeseca ove godine bilježi više kaznenih djela različitih modaliteta prijevara ( trgovanje kriptovalutama, romantične prijevare, kupovina online i sl.) u kojima su građani oštećeni za velike novčane iznose. ( U 2022. godini zabilježeno je 35 takvih kaznenih djela).
Na pojavu ove vrste kaznenih djela svakako utječe i činjenica da se građani sve više služe internetom prilikom obavljanja svakodnevnih poslova.
Nadalje, putem interneta nude se i različite mogućnosti investicijskih ulaganja. Svakako smo sve više i češće na internetu, obavljamo svakodnevne poslove, plaćamo račune, kupujemo različitu robu i time se povećava rizik da ćete u skoroj budućnosti ili već jeste, doći u dodir i s prevarantima koji na ovaj ili sličan način pokušavaju steći nezakonitu materijalnu korist.
Kako bi se mogli zaštititi, potrebno je informirati se, radi čega vam donosimo najčešće oblike prijevara na internetu:
Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.
Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
Krađa identiteta pozivom: telefonska prijevara u kojoj vas prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.
Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.
Najučinkovitija zaštita od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu.
Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.
tekst; PU koprivničko-križevačka
foto; ilustracija (pixabay.com, Firmbee)

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live