Novosti

Kampanja podizanja svijesti o mobilnom zlonamjernom softveru kao dio europskog mjeseca cyber sigurnosti

U cilju podizanja svijesti među korisnicima, Europolov Europski centar za cyber kriminal (EC3) je pokrenuo zajedničku kampanju podizanja svijesti o mobilnom zlonamjernom softveru kao dio europskog mjeseca cyber sigurnosti (European Cyber Security Month).

Tijekom ovog tjedna, 22 države članice EU-a tri nečlanice i dvije agencija Europske unije u suradnji s brojnim javnim i privatnim partnerima podizat će svijest o ovom kaznenom fenomenu i njegovim posljedicama. Aktivnosti će uključivati konferencije za tisak, predavanja u školi, edukacijske radionice i tečajeve, online kvizove i razgovore uživo na društvenim mrežama. Ova pan-europska nastojanja popratit će velika komunikacijska kampanja putem društvenih medijskih kanala i nacionalnih internetskih stranica tijela koja se bave provedbom zakona.

Kako bi pomogli ljudima da bolje zaštite svoje mobilne uređaje od cyber kriminala, Europolov Europski centar za cyber kriminal izradio je materijal za podizanje svijesti koji se može javno preuzeti na 20 jezika. Isti daje pregled prijetnje i ključnih ranjivosti mobilnih uređaja. Nizom savjeta objašnjava se kako na siguran način obaviti svakodnevne aktivnosti kao što su preuzimanje aplikacija, internetsko bankarstvo, povezivanje s WI-FI mrežom odnosno kako ne postati žrtva malicioznog ransomware programa na mobilnom uređaju.

Preko 45 partnera iz sektora internetske sigurnosti, financijskih institucija, nacionalnih ministarstava i CERT-ova (računalni timovi za hitne slučajeve) davat će podršku ovoj kampanji na nacionalnoj razini.

Ova kampanja podizanja svijesti dio je višegodišnjeg strateškog plana EMPACT-a za 2016. godinu (empact Multi-Annual strategic Plan 2016) kao dio podprioriteta cyber kriminal pod cyber napadima, u okviru ciklusa politika EU-a za teški i organizirani međunarodni kriminalitet, čiji je cilj jačanje svijesti o cyber kriminalu, odgovornosti, otpornosti i okretnosti privatnih korisnika i profesionalaca, posebno operatera kritičnom infrastrukturom i informacijskim sustavima, kako bi se prijetnje žrtvama i šteta od cyber kriminala sveli na najmanju moguću razinu. Kampanju koordinira Europol uz blisku podršku Službe za cyber kriminal grčke policije.

Cyber sigurnost zajednička je odgovornost. Europski mjesec cyber sigurnosti (European Cyber Security Month (ECSM)) predstavlja godišnju zagovaračku kampanju EU-a koja se provodi u listopadu, a cilj joj je podizanje svijesti o cyber sigurnosnim prijetnjama, promicanje cyber sigurnosti među građanima i pružanje najnovijih informacija o sigurnosti putem edukacije i razmjene najboljih praksi.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live