NovostiVijesti iz Podravine

Koprivničko-križevačkoj županiji i ove godine odlična ocjena iz proračunske transparentnosti

Institut za javne financije objavio je rezultate ovogodišnjeg istraživanja proračunske transparentnosti jedinica lokalne samouprave prema kojemu Koprivničko-križevačka županija ponovo dobiva ocjenu odličan.
Prema zbroju transparentnosti županije te svih gradova i svih općina, koji je podijeljen s ukupnim brojem jedinica u županiji, Koprivničko-križevačka županija je s ocjenom odličan pozicionirana na petom mjestu od ukupnog broja hrvatskih županija.
Sve županije objavile su svih pet traženih dokumenata – izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021.,  prijedlog proračuna za 2022.,  izglasani proračun za 2022. te  proračunski vodič za građane za 2022. godinu.
Prosječna proračunska transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina – izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama – iznosi 4,5 od mogućih 5, isto kao i lani.
Prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica je u razdoblju od 2015.-2022. porasla s 1,8 na 4,5. Pomaci su primjetni kod svih vrsta lokalnih jedinica za sve proračunske dokumente, a to najbolje prikazuje objava proračuna za građane – 2015. ga je objavilo samo 1% općina, a 2022. čak 79%.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content