FOTO Martin Jušta – Vinar koji vinom i pričom uveseljava ljubitelje dobre kapljice

U srcu vinogradarskog kraja, među redovima trsova koji pričaju priču svake godine iznova, posjetili smo Martina Juštu – vinara čija vina ne govore samo o zemlji i suncu već i o predanosti, strpljenju i ljubavi prema pozivu.
U razgovoru s nama, Martin otkriva kako je tekao njegov put u svijetu vina, s kojim se izazovima danas suočava, ali i zašto vjeruje da je upravo sada najbolje vrijeme za hrvatsko vinarstvo.
U srcu Podravine, u Čepelovcu, smjestila se Belevinska klet – izletište, vinarija i kušaonica koja zrači toplinom domaće priče i vrhunskih vina. Vlasnik Martin Jušta srdačno nas je dočekao i ispričao kako je započela njegova vinska priča, koja je danas poznata diljem Podravine i šire.
– Moja vinska priča je započela 2001. godine. Dogodila mi se jedna nesreća na poslu, ali preživio sam. I kad sam ostao živ, rekao sam da ću odsad ljude uveseljavati. Tako sam kupio prvi vinograd – započinje Marin priču s osmijehom.

Godinama kasnije, njegov trud rezultirao je ne samo vrhunskim vinima već i cjelokupnim doživljajem za posjetitelje. Danas Belevinska klet nudi više od obične kušaonice – to je mjesto gdje se uživa svim osjetilima.
– Imamo sedam vrsta vina: graševinu, škrlet, solaris, cuvee (bijeli i crveni), rose te muškatni solaris. Imamo pet tisuća loza ovdje, a dodatne četiri tisuće na Budrovečkom bregu. Tamo uzgajamo i regent, nero, cabernet i frank vino koje tretiramo minimalno, gotovo ekološki – ističe Martin.
Ponosan je na to što neka vina uopće ne tretira kemikalijama, a svejedno postiže izvrsne rezultate.
– Imamo crno vino koje ne tretiramo ničim i svejedno ostaje zdravo. Naša vina postižu zlatne ocjene; graševina nam je bila šampion izložbe u Đurđevcu, a muškatni solaris osvojio je čak 89 bodova u Pitomači – dodaje.
Uz vino, izletište nudi i kulinarski doživljaj. Posjetitelji mogu kušati vina i uživati u jelima uz koje se, kako kaže, „pričaju gastronomski vicevi”.
Na pitanje koje je vino najtraženije, Martin teško izdvaja jedno:
– Sve ide. Možda malo više muškatni solaris i graševina, ali i crveni cuvee je jako tražen. Škrlet, na primjer, kod nas daje odlične rezultate. Naše podneblje, s puno sunčanih sati i pjeskovitim tlom, daje vina s posebnim notama. Imamo gotovo saharski pijesak, što vinu daje poseban karakter.

Unatoč klimatskim promjenama, zadovoljan je uvjetima u vinogradu.
– Meni lani nije bilo loše. Bila je vruća godina, ali nije utjecala negativno. Vina su bila zdrava, i količina je bila dobra. Možda bi za voće i povrće trebalo više navodnjavanja, ali vinograd to podnosi.
Za kraj, Martin ističe da će kao vinar i ove godine sudjelovati na poznatoj đurđevačkoj Picokijadi, uz naravno i svoje drage kolege vinare.
– U petak, subotu i nedjelju ćemo izlagati vina u centru Đurđevca na Trgu Svetog Jurja, a što se tiče mog izletišta u Čepelovcu, u petak i nedjelju mi dolaze autobusi posjetitelja iz drugih krajeva Hrvatske.
Martinov entuzijazam i predanost osjete se u svakom kutku Belevinske kleti, od vinove loze koja raste pod podravskim suncem, preko kapljice vina koja nosi njegov potpis, do osmijeha kojim dočekuje svakog gosta. Njegova priča nije samo o vinogradarstvu, ona je o vjeri u bolju sutra, o snazi zajednice i ljepoti života kad ga dijelimo s drugima.
Dok Picokijada donosi vrhunac ljeta u Đurđevcu, Belevinska klet ostaje mjesto gdje se vrijeme usporava, a uživanje postaje pravilo.
Jer kako kaže Martin:
– Vino nije samo piće. To je priča. A ja volim kad se ljudi ovdje okupe, nasmiju i odu kući s lijepim uspomenama.
U tom duhu, Čepelovac i njegova vinska bajka čekaju sve one koji žele osjetiti čari podravske gostoljubivosti, popraćene izvrsnim vinima i toplinom domaće riječi.
Tekst pripremila; Monika Majnović
Tekst uredila; Silvija Zidar
Foto; Monika Majnović, Turistička zajednica grada Đurđevca, Martin Jušta



