Novosti

“Mir i dobro”; poziv građanima na suradnju u provedbi akcije

“Mir i dobro” naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno organizira tijekom blagdana kako bi se povećala opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.
Svrha akcije je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te pirotehničkih i ostalih  sredstava, čiju će nedozvoljenu prodaju policija tijekom blagdanskog razdoblja pojačano kontrolirati. U cestovnom prometu posebnu će pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.
Obzirom da najviše opasnosti prijeti na mjestima većeg okupljanja, građani se pozivaju na suradnju u provedbi akcije te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi blagdana.
Savjeti građanima:

 • Kako bi izbjegli neželjene posljedice ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Ne davati djeci sredstva koja nisu za njihov uzrast.
 • Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
 • Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.
 • Kupujte pirotehnička sredstva samo u ovlaštenim prodavaonicama.
 • Pirotehnička sredstva koristite samo na način kako je to opisano u uputama za uporabu, ne koristite ih na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, u vrijeme kad je njihova uporaba zabranjena, niti na način da remetite mir drugim ljudima, kao niti u blizini životinja.
 • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
 • Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.
 • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
 • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
 • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
 • https://streaming.podravskiradio.hr/live