Novosti

Muzej dobio 32.500,00 kuna za zaštitu kulturne baštine Đurđevca

Nakon provedenog Poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi za 2018. godinu Ministarstva kulture RH, Muzeju Grada Đurđevca odobreno je ukupno 32.500,00 kn.
Iz područja zaštite etnografskih kulturnih dobara za resturaciju medičarske preše odobreno je 20.000,00 kuna. Sada u vlasništvu Muzeja Grada Đurđevca, preša je nekoć činila dio inventara đurđevačkih obrtnika medičara i voštaničara iz Đurđevca, supružnika Marije i Đure Dolenčića, a služila je za vosak od kojeg su se izrađivale svijeće i zagovori. Preša je rijetko sačuvani primjerak etnografskog kulturnog nasljeđa, te zbog zbog svoje raritetnosti iziskuje zaštitu i prezentaciju.
Iz programskog područja muzejske djelatnosti odobreni su programi za nastavak provođenja konzervatorsko-resturatorskih radova na skulpturi iz Donacije ILC u iznosu 5.000,00 kn. Za izdavanje publikacije „Srednjovjekovni kameni ulomci i detalji na Starom gradu u Đurđevcu“ odobreno je 7.500,00 kn. U njoj će biti sabrani dosadašnji nalazi ulomaka nakon arheoloških istraživanja 1985./86, 2015. i 2016. koji ukazuju na faze gradnje i moguće nove spoznaje u razvoju Starog grada.
Realizacija do sada odobrenih programa odvijat će se tijekom 2018. godine, odobrena sredstva sufinanciranja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, važan su segment u zaštiti kulturne baštine.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live