Novosti

Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija raspravljalo se o jačanju uloge županija u korištenju EU sredstava i aktualnostima u izmjenama zakona

Župan Darko Koren prisustvovao je 47. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, na kojoj su predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta prezentirali aktualnosti vezane uz izmjene zakona te jačanju uloge županija u oblikovanju nove financijske omotnice.
Sjednicu je sazvao predsjednik Zajednice Goran Pauk koji je naglasio kako „žele biti središnje državno tijelo za regionalnu razinu što se tiče informiranja s terena, pregovaranja, programiranja, ali i korištenja sredstava Europske unije“, dodavši kako su inicijativu podržali premijer Andrej Plenković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.
Donošenje Nacionalne razvojne strategije za razdoblje do 2030. godine definirat će ciljeve i smjer kojim Republika Hrvatska treba ići i njezinu ulogu u kohezijskoj politici, a državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Velimir Žunac iznio je nacionalno stajalište Republike Hrvatske o kohezijskoj politici nakon 2020. godine. Tajnik Žunac je kazao kako će se zalagati da kohezijska politika ostane namijenjena svim europskim regijama, s fokusom na manje razvijene, da bespovratna sredstva ostanu glavni instrument provedbe ESI fondova, kao i za očuvanje trenutnih tematskih područja kako bi se omogućila fleksibilnost u rješavanju regionalnih i lokalnih socioekonomskih izazova.
Uoči donošenja Opće Uredbe o zaštiti osobnih podataka koja se u svim zemljama članicama Europske unije počinje primjenjivati od 25. svibnja 2018., Izvršnom odboru Zajednice prezentirane su smjernice ove Uredbe koja je obvezujuća za sve subjekte koji dolaze u kontakt s osobnim podacima fizičkih osoba.
Prema dnevnom redu, još je prihvaćen Prijedlog izvješća o radu, usvojen Plan nabave za 2018. godinu,  a jedna od tema bile su i državne garancije za penalizaciju u projektima aglomeracije.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live