NovostiVijesti iz Podravine

Obavijest vinogradarima

U tijeku je natječaj za provedbu tipa operacije 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ – podizanje novih vinograda i/ili restrukturiranje vinograda stolnih kultivara, a prijave su moguće do 30. rujna 2021. godine, do 12:00 sati.

S obzirom da se, po prvi puta, kao dio obavezne dokumentacije traži i Tehnološki projekt / Tehnološki elaborat ovjeren (potvrđen) od strane službenika Ministarstva poljoprivrede te djelatnika HAPIH-a (Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu), sada je pravi (zadnji) trenutak za izradu projektne prijave. 

Prihvatljivi korisnici i ekonomska veličina PG-a
Prihvatljivi korisnici sredstava su pravne i fizičke osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika prije 5. svibnja 2020. godine, mladi poljoprivrednici koji su zahtjev za upis u Upisnik poljoprivrednika podnijeli prije objave nacrta Natječaja na e-savjetovanju (prije 5. svibnja 2021. godine) te proizvođačke organizacije priznate u sektoru vina (sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija).

Prijavitelj (izuzev zadruga i proizvođačkih organizacija) mora dokazati ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva od najmanje 6.000 EUR.

Visina i intenzitet potpore
Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po ovom natječaju je 70 milijuna kuna.

Najniža visina javne potpore po projektu iznosi 5.000 EUR.

Najviša visina javne potpore po projektu iznosi 500.000 EUR, odnosno do 100.000 EUR za korisnike čiji je zbroj vrijednosti prometa kroz tri godine koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu manji od iznosa od 100.000 EUR, korisnike koji nisu u obvezi vođenja poslovnih knjiga i korisnike obveznike vođenja poslovnih knjiga koji ne posjeduju financijsku dokumentaciju za prethodnu godinu.

Razina potpore:

do 50% od ukupno prihvatljivih troškova projekta

Intenzitet potpore može se uvećati za dodatnih 20% u sljedećim slučajevima:
• ulaganje provodi mladi poljoprivrednik
• ulaganje se odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima
• ulaganje se provodi kao zajednički projekt
Najveći intenzitet kombinirane potpore ne smije biti veći od 70% ukupno prihvatljivih troškova projekta

Prihvatljive aktivnosti i troškovi

Dozvoljene (prihvatljive) aktivnosti za ovu mjeru su:
1. uređenje zemljišta u svrhu realizacije projekta
2. trajnije poboljšanje kvalitete zemljišta u svrhu realizacije projekta
3. priprema terena/tla za sadnju
4. sadnja novih i/ili restrukturiranje postojećih vinograda stolnih kultivara
5. opremanje vinograda
6. poljoprivredna mehanizacija za vlastitu primarnu poljoprivrednu proizvodnju u sektoru vinogradarstva (prihvatljiva samo u slučaju ulaganja u podizanje novog vinograda)
7. kupnja zemljišta
8. opći troškovi

Rok za prijavu projekata je do 30. rujna 2021. godine do 12:00 sati.

Više o natječaju potražite na ovom LINKU

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content