Novosti

Održan 22. Dan rajčice u Umagu

U organizaciji Podravke d.d., Grada Umaga i Turističke zajednice grada Umaga, uspješno je, po dvadeset i drugi put, održan humanitarno-kulinarski projekt Dan rajčice, kojim se obilježava stoljetna tradicija prerade rajčica u Umagu. I ove je godine manifestacija započela stručnim skupom na kojem tradicionalno, pred početak berbe rajčice, proizvođači rajčice s područja Istre te stručnjaci i znanstvenici analiziraju stanje i izazove u proizvodnji ove za Istru i za Hrvatsku najznačajnije povrtne kulture.
Po završetku stručnog skupa nagrađeni su najuspješniji proizvođači rajčice za preradu s područja Istre, a sudionici skupa obišli su proizvodne i pokusne površine pod rajčicom  dugogodišnjih Podravkinih kooperanata.
Za razliku od prethodnih godina kada se Dan rajčice poklapao s početkom berbe i prerade, ove godine zbog izuzetno kišovitog i hladnog svibnja početak berbe rajčice kasni desetak dana. Unatoč ne baš povoljnim ovogodišnjim uvjetima za rast i razvoj rajčice na području Istre, iznimnim naporima proizvođača, većina zasnovane proizvodnje u dobrom je stanju te se sa zasađenih oko 4 milijuna presadnica na 170 hektara očekuje oko 11.000 tona rajčice za preradu u Podravkinoj tvornici povrća Umagu.
Dan je završio „Feštom od rajčica“, humanitarno-kulinarskom priredbom u kojoj su Podravkini promotori kulinarstva pripremili mnoštvo delicija u kojima su po promotivnim cijenama uživali brojni Umažani i njihovi gosti, dok će se prikupljena sredstva usmjeriti i ove godine za nabavku radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja.

Povezani članci

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live