Novosti

Održan okrugli stol povodom Međunarodnog dana žena „Ima li spol utjecaja na sigurnost cestovnog prometa?“

U prostorijama Županijske uprave održan je okrugli stol „Ima li spol utjecaja na sigurnost cestovnog prometa?“ na inicijativu Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Policijske uprave Koprivničko-križevačke povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. Okruglom stolu prisustvovala je predsjednica Županijske skupštine ujedno i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić te župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota kao i članovi Povjerenstva, udruga, ravnateljice ustanova i pročelnice upravnih tijela.

Predsjednica Rupčić je nakon pozdravnih riječi zahvalila na odazivu inicijativi kojom se želi upozoriti širu javnost na svakodnevna prometna zbivanja u kojima sudjeluju žene i muškarci, te je čestitala Dan žena svima stanovnicama Koprivničko-križevačke županije, a sukladno temi sjednice i svim pješakinjama, vozačicama i biciklistkinjama.

Župan Darko Koren je uz zahvalu na okupljanju ove inicijative, istaknuo kako je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova „najaktivnije županijsko tijelo koje kroz svoje aktivnosti i rasprave otvara mnoge teme i time doprinosi općem djelovanju Uprave i općenito civilnog društva“, te je naglasio je i kvalitetnu suradnju s Policijskom upravom Koprivničko-križevačkom.

Sukladno dnevnom redu sjednice, pročelnica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Mirela Škvorc održala je prezentaciju „Vozači i vozačice kao počinitelji prometnih nesreća“ dok je predsjednica Općinskog suda u Koprivnici Lidija Vuljak iznijela usporedbene podatke i primjere iz sudske prakse. Sjednici je prisustvovala i dr. med., spec. psihijatrije Marija Čular – Turk, koja je obradila temu povezanosti spola i konzumacije alkohola.

Doneseni su zaključci, koji će biti upućeni javnosti s ciljem povećanja sigurnosti u prometu. Prema podacima policije i sudstva žene su puno pažljivije sudionice u prometu, koje izazivaju daleko manje prometnih nesreća od muškaraca, manje su obijesne pa su stoga i bolje vozačice. Posebni apeli su upućeni prema problematici „muškog“ alkoholizma, poštivanju prometnih propisa, posebice da ne koriste mobitele za vrijeme vožnje., zatim prema biciklistima da ne „izlijeću“ na pješačke prijelaze i da ne bicikliraju po površinama namijenjenima pješacima. Obiteljski liječnici su pozvani da pravovremeno obavijeste policiju o svim slučajevima teških bolesti i gubitka vida uslijed čega osobe više nisu u mogućnosti upravljati vozilima jer se na taj način može spriječiti stradavanje u prometu.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova pohvaljuje i podržave sve preventivne aktivnosti Policijske uprave koprivničko križevačke s ciljem postizanja što veće sigurnosti u cestovnom prometu.

foto: kckzz

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live