Novosti

Održana 2. sjednica Kolegija gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije

Župan Darko Koren sazvao je 2. sjednicu Kolegija gradonačelnika i općinskih načelnika s područja Koprivničko-križevačke županije koja je održana u prostorijama Županijske uprave.

Zamjenik gradonačelnika Grada Koprivnice Mišel Jakšić osvrnuo se na smanjenje poreznih prihoda jedinicama lokalne i regionalne samouprave i njihove posljedice te je predložio kako bi trebalo provesti cjelokupnu raspravu koja bi pokazala kako bi trebala izgledati javna uprava. S time se složio i načelnik Općine Novo Virje Branko Mesarov te naglasio kako pored poreznog dohotka, pojedinim općinama stvara probleme i povećanje postotka prihoda države od rudne rente dok se istovremeno postotak lokalnim samoupravama smanjio.

Župan je istaknuo kako se unazad nekoliko godina na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija intenzivno raspravljalo o ovoj problematici te smatra kako je nužno zauzeti jasne stavove i donijeti zaključke te ih uputiti nadležnim institucijama, a govorio je i o inicijativi Zajednice koja je ovih dana uputila zahtjev za radnim sastankom Vlade i Sabora sa županima.

Na kraju rasprave zaključeno je kako treba podržati inicijative koje su već pokrenute prema Hrvatskom Saboru i Vladi te kako će se zaključci sa Kolegija uputiti u Hrvatsku zajednicu županija te Udrugu općina i gradova.

Jedna od točaka dnevnog reda bilo je i predstavljanje projekta „Jačanje kapaciteta sudionika regionalnog razvoja za apsorpciju EU sredstava u Koprivničko-križevačkoj županiji“ kojeg je prezentirala ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić. Dodala je kako je projekt započeo s provedbom početkom ovog mjeseca te će trajati do kraja ožujka 2019. godine, a ukupne je vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac osvrnuo se na upućeni dopis gradonačelnicima i načelnicima o donošenju Programa zaštite divljači u gradovima i općinama te pozvao da isti donesu, a pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode Damir Petričević upoznao je načelnike s problemom nedostavljanja potvrda o plaćenim naknadama za legalizaciju zbog čega se ne može završiti velik broj predmeta. Pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja izvijestila kako će se svima dostaviti sporazumi kako bi se mogao omogućiti nastavak provedbe programe pomoći u kući starijim osobama s obzirom da projekt Ruka pomoći završava, a pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, znanost, kulturu, nacionalne manjine i sport Branka Cuki pozvala je načelnike da informiraju škole na svojim područjima o osiguranim financijskim sredstvima kako bi imale konkretne podatke te ih je ujedno obavijestila kako je Županiji odobren projekt „Svi u školi, svi pri stolu“ kojim će se osigurati besplatna školska prehrana za 767 učenika.

Na kraju sjednice, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Marina Horvat Pavlic informirala je prisutne kako je u tijeku web savjetovanje sa zainteresiranom javnosti o Akcijskom planu za uključivanje Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live