Novosti

Održana press konferencija „EU i međunarodni projekti Koprivničko-križevačke županije“

Koprivničko-križevačka županija obilježila je 9. svibanj Dan Europe press konferencijom na temu „EU i međunarodni projekti Koprivničko-križevačke županije“ prilikom čega su istaknuti projekti koje Županija provodi.

Iznimno smo angažirani kao Županija, ali i zajedno s našim jedinicama lokalne samouprave, gradovima i općinama u pripremi mnogih projekata,“ istaknuo je župan Darko Koren na samom početku press konferencije te dodao kako u ovom trenutku Koprivničko-križevačka županija i gradovi i općine pripremaju 290 projekta ukupne vrijednosti preko 2,5 milijardi kuna.

Pored toga, župan je izvijestio prisutne kako su već ishođene građevinske dozvole za 69 projekata ukupne vrijednosti 393 milijuna kuna te kako zajedno s Regionalnim centrom za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske „Piškornica“ čija je vrijednost 532 milijuna kuna te s projektom Akumulacija Sirova Katalena i sustav navodnjavanja Koljak vrijednosti 98,8 milijuna kuna predstavlja ukupno 71 projekata na području Županije u vrijednosti gotovo milijardu kuna:

Uvjeren sam da će projektom Regionalni centar za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske „Piškornica“ biti ostvaren taj naš povijesni cilj, a to je da se taj centar počne graditi. U završnoj smo fazi predaje dokumentacije u Bruxelles i odobrenja 85 postotnog financiranja investicije koja je vrijedna gotovo 600 milijuna kuna.“

Župan se osvrnuo i na članstvo Koprivničko-križevačke županije u Savezu Alpe Jadran te naglasio kako su kao članica izuzetno aktivni u tome i kako su povukli najviše sredstava:

„Ukupno nam je u razdoblju od 2014. do 2016. godine odobreno 33.850,00 eura, a pored toga na posljednjoj sjednici održanoj 28. travnja ove godine odobreno nam je 12.400,00 eura.“

Ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić ukratko je navela pripremljene projekte u prošloj godini te dodala:

Tijekom protekle godine provodili smo desetak projekata ukupne vrijednosti 1,2 milijuna eura, a trenutno sada imamo njih 9 u provedbi ukupne vrijednosti 2,6 milijuna eura. To su projekti iz domene obrazovanja, socijalne skrbi, turizma i poduzetništva, te su vrlo širokog spektra, a svi su od značaja za razvoj naše Županije.“

Pored toga, ravnateljica Birčić osvrnula se i na objavljeni javni poziv u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. te istaknula kako je u pripremi 16 projekata ukupne vrijednosti 8 milijuna eura.

Iz Povijesnog društva Koprivnica, profesor Hrvoje Petrić osvrnuo se na projekt „Znanstvena konferencija o rijeci Dravi“: „Takvi međunarodni projekti znače i kvalitetnije međunarodno umrežavanje, a time i bolju vidljivost naše Županije, poglavito u srednjoj Europi.“

Voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i europske fondove Vladimir Šadek održao je prezentaciju na kojoj je ukratko prezentirao aktivnosti u sklopu članstva u Savezu Alpe Jadran kao i projekte Europske unije na razini Koprivničko-križevačke županije:

U provedbi imamo 13 projekata ukupne vrijednosti preko 10,6 milijuna eura, a u posljednjih godinu dana završeno je 7 projekata ukupne vrijednosti preko 3,5 milijuna eura dok je u fazi ocjenjivanja 5 projekata. Kao pridruženi partner, Koprivničko-križevačka županija sudjeluje u dva projekta te je suradnik na jednom projektu u kojem sudjeluje Hrvatska zajednica županija.“

Nekoliko riječi prisutnima i zahvalu Županiji na podršci uputio je predsjednik Udruge hlebinskih slikara i kipara naive Zlatko Kolarek te ujedno najavio 3. Međunarodnu likovnu koloniju „ALPE ADRIA SRCE NAIVE“ koja će se održati od 20. do 22. svibnja ove godine.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live