Novosti

Održana press konferencija na temu prijavljenih projekata na natječaj INTERREG V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska

Povodom završenog Prvog poziva na podnošenje projektnih prijedloga u okviru INTERREG V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. održana je press konferencija u Županijskoj upravi.

Ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić obavijestila je kako je PORA prijavila ukupno 14 projekata i to iz pet iz područja turizma, dva iz suradnje te sedam projekata iz domene obrazovanja:

Radili smo s našim partnerima jedinicama lokalne samouprave, općinama, školama, Koprivničko-križevačkom županijom i komorama. Sveukupno 11 partnera uključeno je u ovih 14 projekata čija je vrijednost gotovo 6 milijuna eura.“

Što se tiče Koprivničko-križevačke županije, župan Darko Koren istaknuo je kako je prijavljeno 20 projekata ukupne vrijednosti preko 9,5 milijuna eura na Prvi poziv na podnošenje projektnih prijedloga u okviru INTERREG V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.:

Riječ je o sedam projekata iz područja turizma, dva projekta iz obnove ekološke raznolikosti, tri projekta iz domene suradnje te osam projekata iz područja obrazovanja.“

Pored Županije, u ovim projektima sudjelovala je i PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Obrtnička škola Koprivnica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije, Gimnazija Fran Galović Koprivnica, Osnovna škola Legrad i Osnovna škola Gola, a ostali partneri iz Koprivničko-križevačke županije su Općina Legrad, Virje, Novigrad Podravski, Gola, Koprivnički Ivanec i Kalinovac, HGK Županijska komora Koprivnica i REA Sjever.

Župan Koren osvrnuo se i na članstvo u Savezu Alpe Jadran istaknuvši kako je Koprivničko-križevačka županija jedna od najaktivnijih članica kojoj je na posljednjoj sjednici za šest projekata odobreno 12.400,00 eura dok je u razdoblju od 2014. do 2016. godine Županiji ukupno odobreno 33.850,00 eura.

Župan je dodao kako je prošli tjedan prisustvovao sastanku kod ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislava Tolušića na kojem se razgovaralo o planu objave poziva:

Prikazan nam je plan objave poziva  iz područja znanosti, integriranog prometa, zdravstvene zaštite, učinkovitih ljudskih potencijala, ruralnog razvoja, pomorstva i ribarstva te teritorijalne suradnje, a natječaji će biti objavljeni ovog i sljedećeg mjeseca.“

Dodao je kako je prošli mjesec upravo isto Ministarstvo odobrilo 2.129.000,00 kuna za 10 projekata iz Koprivničko-križevačke županije među kojima je i V. faza izgradnje škole i sportske dvorane Osnovne škole Legrad:

Taj iznos od 470.000,00 kuna, koliko nam je odobreno za školu u Legradu u velikoj mjeri će nam pomoći da ju uspješno završimo.“

Koprivničko-križevačka županija i jedinice lokalne samouprave pripremaju 290 projekata ukupne vrijednosti preko 2,5 milijardi kuna, a župan je naglasio kako je ukupno 71 projekata spremno za realizaciju. Osvrnuo se i na Projekt izrade glavnog projekta energetske obnove Osnovne škole Franje Viktora Šignjara iz Virja koji bi trebao biti gotov do 2017. godine, te na projekt Prilika za sve za koji je trenutno u tijeku natječaj za sljedeću školsku godinu. Ovim projektom u prošloj godini osigurana su 39 pomoćnika za 77 učenika s teškoćama u razvoju, a partneri u projektu bili su PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja, 15 osnovnih i šest srednjih škola kojima je Županija osnivač, naglasio je župan.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live