Novosti

Održana svečana sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije

Svečanom sjednicom Županijske skupštine, 13. travnja u dvorani Domoljub u Koprivnici, obilježena je 24. obljetnica postojanja i rada Koprivničko-križevačke županije. Na početku sjednice, predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić pozdravila je okupljene te se osvrnula na najvažnije odluke Županijske skupštine u proteklih godinu dana, ali i na rad članica i članova Skupštine u ovom mandatnom razdoblju.
„Usvojili smo Županijsku razvojnu strategiju, proračun za tekuću godinu kao temeljeni županijski akt, Akcijski plan za socijalno uključivanje Roma, Županijski socijalni plan, Strategiju upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Županije te Plan zaštite i spašavanja i Plan civilne zaštite. Iako je povremeno bilo neslaganja, suradnja članica i članova bila je konstruktivna i u duhu višestranačkog demokratskog društva te koristim ovu priliku da im zahvalim. Pozivam vas da nastavimo tu suradnju s ciljem rješavanja problema, jačanja gospodarstva i razvoja snažne i stabilne Županije, a time i Republike Hrvatske.“, kazala je predsjednica Rupčić.
„Uspjeh svakog pojedinca i svake lokalne zajednice i naš je uspjeh, i to nam je bila misao vodilja svih ovih godina“, istaknuo je u svom govoru župan Darko Koren te naglasio kako je Županija kontinuiranim ulaganjima u školstvo, zdravstvo, gospodarstvo i socijalnu skrb stvorila uvjete za veću kvalitetu života svih stanovnika.
„U životu čovjeka 24 godine možda i ne zvuči puno, ali u životu jedne institucije to svakako jest. Iza nas je mnogo truda i rada, ali i ostvarenih projekata i rezultata. Vjerujem kako smo mogli  i više, no važno je znati da ne ovisi uvijek sve o nama niti možemo planove ostvarivati brzinom kojom smo zamislili“ kazao je župan Koren te poslao i poruku državnim institucijama. „Od države očekujemo još veću potporu nego do sada, više razumijevanja za lokalne probleme te više sluha za realizaciju projekata koji su nam važni“.
„Županijskom razvojnom strategijom zacrtali smo si plan za šestogodišnje razdoblje te vjerujemo kako ćemo ga u partnerstvu s građanima i ostvariti, zajednički kao i do sada, jer snaga uspješnog i kvalitetnog vodstva uvijek leži u zajedništvu. U našim se projektima vodimo idejom ravnomjernog razvoja, za što izdvajamo i izvorna sredstva, a osim općinama i gradovima, podršku smo usmjerili i poduzetnicima i poljoprivrednicima“ istaknuo je župan te dodao kako je Županija protekle četiri godine pomogla s oko 13 milijuna kuna razvoju poljoprivredne proizvodnje, a glavni je cilj pokazati mladima da imaju budućnost u ovoj gospodarskoj grani te da se isplati ostati i raditi u našoj Županiji.
Na samom kraju župan je uputio čestitku svim stanovnicima Županije: „Dragi naši žitelji, pozivam vas da i nadalje zajednički živimo i razvijamo Koprivničko-križevačku županiju jer je najveća snaga u nama samima. S tom mišlju, želim vam sretnu 24. obljetnicu naše Županije!“
Prigodnim su se govorima obratili i načelnica Općine Hlebine Božica Trnski, zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije Željko Cirba te u ime Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca gospodin Branko Hrg koji je istaknuo: „Stav predsjednice je da županije, kakve su ustrojene, imaju svoj smisao i ulogu i da kao takve trebaju opstati. Važno je osigurati uvjete za ostanak mladih ljudi u Hrvatskoj, a naša je Županija na dobrom putu, uz ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju i razvoj prometne infrastrukture.“
Na sjednici su dodijeljena i javna priznanja zaslužnim građanima i pravnim osobama s područja Koprivničko-križevačke županije te je tako nagradu za životno djelo dobila Božica Jelušić Kranželić, nagradu za promicanje ljudskih prava „Mara Matočec“ Marija Mraz, a počasnim je građaninom Županije proglašen Mijo Kovačić. Nagrade za doprinos ugledu i promociji Županije dobili su Krunoslav Arač i Križevačka djevojačka straža, a nagrade za iznimno postignuće u protekloj godini Darko Frankol i Ženski košarkaški klub Podravac iz  Virja. Županijske su zahvalnice primili Dragutin  Kralj, Zrinka  Roksandić, Vatrogasna  zajednica Grada Križevaca, Udruga kazališnih amatera Gradskog kazališta Đurđevac i Nada Dombaj, dok su plakete župana uručene županijskoj Vatrogasnoj zajednici, generalnoj konzulici RH u Mađarskoj Vesni Haluga i Marku Tomasu.
Na samom ulazu u dvoranu goste i uzvanike dočekale su članice i članovi povijesnih postrojbi:  Križevačke djevojačke straže, đurđevački Đuroki i koprivnički Kuburaši, dok su ih svojim domaćim proizvodima počastile najžene Koprivničko – križevačke županije Martina Gazdek, Ana Jelušić i Vedrana Beštek.
 
Izvor slike KKŽ

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live