Novosti

Osnovan Mješoviti odbor za suradnju Koprivničko-križevačke županije s podravskim Hrvatima u Mađarskoj

Na inicijativu Koprivničko-križevačke županije i generalnog konzulata Republike Hrvatske u Pečuhu u mađarskim Martincima održana je Konstituirajuća sjednica Mješovitog odbora za suradnju Koprivničko-križevačke županije s podravskim Hrvatima.

Mješoviti odbor osnovan je rješenjem župana Darka Korena radi intenziviranja suradnje i povezivanja podravskih Hrvata koji žive u pograničnim područjima uz rijeku Dravu u Mađarskoj, temeljem regionalne politike Europske unije. U Odbor su imenovani predstavnici 10 općina smještenih u pograničnom području županije i uz tok rijeke Drave te predstavnici samouprava podravskih Hrvata u Mađarskoj, dok je za predsjednika Odbora imenovan zamjenik Pal a za potpredsjednika Jozo Solga iz ureda Hrvatske državne samouprave.

Mješoviti odbor radit će na intenziviranju zajedničke suradnje, promociji Koprivničko-križevačke županije i hrvatske kulturne baštine, partnerskom povezivanju jedinica lokalne samouprave, udruga i organizacija u pograničnom području te osmišljavanju zajedničkih projekata pogodnih za kandidiranje na natječaje Europske unije, a posebno na natječaje u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Sjednicu je otvorio zamjenik župana Pal, a nakon konstituiranja Mješovitog odbora ravnateljica PORA Razvojne agencije Melita Birčić predstavila je aktualni natječaj u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Dodala je kako je sudjelovanje u radu Mješovitog odbora prilika za bolje partnersko povezivanje i realizaciju zajedničkih prekograničnih projekata. Na sjednici je dogovoreno kako će Generalni konzulat Republike Hrvatske u Pečuhu pružiti pomoć u pronalasku partnera dok će PORA pružiti potporu u pripremi i provedbi projekata partnerima iz Koprivničko-križevačke županije.

Zamjenik župana Ivan Pal i generalna konzulica Vesna Haluga predstavili su program predstavljanja Koprivničko-križevačke županije na konzularnom području u Mađarskoj tijekom 2016., te pozvali prisutne da uključe svoje institucije u sljedeće aktivnosti: „Remek djela hrvatske naive“, gostovanje županijskog KUD-a na manifestaciji „Dobro došli mili gosti“, Božićni koncert u Katedrali zbora „Kalnik“, obnova običaja krštenja mošta u Martincima, organizacija Okruglog stola „Mogućnosti poslovanja u Mađarskoj i povezivanje poduzetnika“ i poslovni sastanak poduzetnika te Dan državnosti u Pečuhu.

Kao još jednu od aktivnosti, zamjenik Pal predložio je i organizaciju okruglog stola o suradnji u sportu i kulturi na regionalnoj razini s Hrvatima u Mađarskoj i Vojvodini dok je generalna konzulica Haluga predstavila mogućnost organizacije projekta večere s porukom na kojoj bi se prikupljale donacije za školovanje djece Hrvata u Mađarskoj.

Nakon Sjednice svi sudionici posjetili su manifestaciju „Bučura – Navještenje Gospodnje“ u Martincima, poznatijem kao „Srce Podravine“.

 
 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live