Novosti

Panel rasprava o ženama u lokalnoj politici

U organizaciji Hrvatske zajednice županija uz potporu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnje Ljubičić, a u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Udrugom gradova i Udrugom općina, u Rijeci je održana panel rasprava žena aktivnih u lokalnoj i regionalnoj politici s ciljem njihovog povezivanja, ali i osvještavanja javnosti o potrebi veće uključenosti žena u politički život na svim razinama u Republici Hrvatskoj.

Na panelu je sudjelovala i predsjednica Županijske skupštine i Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, koja je pored svojih iskustava prezentirala i aktivnosti vezane uz tu temu u našoj županiji.

Predstavila je kampanju našeg PZRS “Politika treba žene”, kojom se potiču čelnici svih političkih stranaka, kao i svi politički čimbenici na području županije, prije svega na uvažavanje i poštivanje žena te na poštivanje zakonske odredbe o 40 postotnom participiranju podzastupljenog spola na svim izbornim listama.

U zanimljivoj raspravi hrvatske političarke izmijenile su iskustva, spomenuto je da na čelu niti jedne parlamentarne stranke nije žena kao i da je zastupljenost žena u Saboru niža nego 2000.godine jer su se žene najčešće nalazile na začeljima lista što dovodi do zaključka kako uvođenje kvota o podzastupljenom spolu nije donijelo neke značajnije pomake po pitanju političke participacije žena.

Panelu je prethodio prijem sudionica kod župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, koji je s ponosom istaknuo da u njihovoj županiji u velikom postotku sudjeluju žene u političkim strukturama, ali i u stručnim službama na pročelničkim mjestima.

Sudionice panela je pozdravio i predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Zaključci ovog panela su da inicijativa za više žena u politici mora biti nadstranačka te da se trebaju aktivno uključiti muškarci koji sastavljaju kandidacijske liste i uvrstiti žene. I ono što je jako važno – da se uvede izborni sustav prema modelu jedna žena-jedan muškarac na izbornim listama. Detektirana je i potreba da se ovakva događanja provedu u svim županijama te je dogovoreno da slijedeće okupljanje bude u Međimurskoj županiji.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live