Novosti

“Podravina svojemu generalu”

Udruga „Peski-Art Đurđevac“ uz suorganizaciju Turističke zajednice grada Đurđevca, Mjesnog odbora Peski-Đurđevac, Udruge žena Peski i Udruge cimbalista Hrvatske i ove godine organizirala je obilježavanje četvrte obljetnice važnog datuma novije hrvatske povijesti, 16. studenoga, Dana oslobađajuće presude za hrvatske generale u Haag, “Podravina svojemu generalu”.

Kulturni je to događaj okupljanja kulturnih volontera i amatera, koji svojim angažmanom i doprinosom žele doprinijeti da se ovi značajni datumi ne zaborave, da se doprinese njihovoj afirmaciji i ukazivanju na važnost čina kada je donesena oslobađajuća presuda hrvatskim generalima u Haagu.

Svečanost je održana pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Grada Đurđevca i Koprivničko-križevačke županije.

Sve prisutne prvo je pozdravila predsjednica Mjesnog odbora Peski-Đurđevac g-đa Ljubica Cestar, u ime Grada Đurđevca govorio je predsjednik Gradskog vijeća, gosp.Marijan Ružman, u ime Koprivničko-Križevačke županije, predsjednica županijske Skupštine g-đa Verica Rupčić, a vrlo nadahnuti govor održao je župnik župe Sv.Jurja Đurđevac vlč.Marko Rac. U ime gostiju okupljenima su se obratili zamjenik gradonačelnika grada Lipika gosp.Slobodan Katunar, te u ime Ministarstva hrvatskih branitelja RH, v.d. ravnatelja JU Dom hrvatskih veterana u Lipiku gosp. Zvonimir Kalčik koji je i otvorio prigodnu izložbu likovnih radova nastalih na likovnoj radionici „Peski-Art 2016.Đurđevac“,a koje organizatori daruju upravo toj ustanovi. Naime, organizatori vođeni željom i idejom mogućnosti zahvale gradovima ili institucijama koje posebno cijene doprinos generala Markača i hrvatskih branitelja hrvatskoj slobodi, odlučili su svake godine nastale radove darovati upravo jednom od tih gradova ili institucija. Nakon što su radovi s prve tri radionice bili darovani i namijenjeni Gradu Đurđevcu, Domu specijalne policije u Zagrebu i Koprivničko-križevačkoj županiji, ove 2016. godine radovi su namijenjeni Javnoj ustanovi Domu hrvatskih veterana u Lipiku, kako bi oplemenili prostore gdje će hrvatski branitelji boraviti na rehabilitaciji. O samoj izložbi i izloženim radovima govorio je povjesničar umjetnosti, prof.Franjo Horvat.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su brojni izvođači, Udruga cimbalista Hrvatske, Puhački orkestar DVD-a Đurđevac, glazbena skupina učitelja, nastavnika i profesora OŠ Ferdinandovac te recitatori- Matija Vogrinčić i učenice Gimnazije Dr Ivana Kranjčeva iz Đurđevca, Anja Vujčić i Lana Rončević .

Na kraju svečanosti organizatori su podsjetili prisutne da se 18.studenoga obilježava još jedan važan datum novije hrvatske povijesti, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara te pozvali sve da upaljenom svijećom na svojim prozorima odaju počast obrani i stradanju herojskoga grada Vukovara.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live