Novosti

Postavljen klopotec: ovogodišnje Bartolovo proslavljeno u vinogradu

Tradicija nije prekinuta ni ove godine. U čast sv. Bartola vinskoga sveca, zaštitnika grožđa i vinograda đurđevački su vinogradari na njegov dan, na blagdan sv. Bartola u svojim vinogradima podigli klopoteca.
Uz Turističku zajednicu grada Đurđevca  tradicionalno ga postavlja Udruga vinogradara i voćara Đurđevac, pa je to bio i jedan od razloga da su se svi njeni članovi okupili na svečanom činu podizanja klopoteca.
Brojnim đurđevačkim vinarima obratio se predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac Marijanko Ređep koji se ovom prilikom zahvalio i Gradu Đurđevcu na tradicionalnoj kupnji klopoca za Bartolovo.
Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Hrvoje Janči koji je svim vinogradarima čestitao dan Sv. Bartola i poželio da ove godine bude još više mošta i kvalitetnih vina.
-Podsjećam da je grad raspisao mjere za poticanje nabave strojeva, edukacija i sufinanciranje registracije vinara kao i natječaj za dodjelu oznake izvrsnosti Kvaliteta Podravina. Zahvaljujem se svim vinogradarima koji su u suradnji s Gradom asfaltirali vinogradarske puteve, no ostalo je još nekoliko neasfaltirani puteva i odvojaka koje želimo urediti i asfaltirati stoga molim vinogradare s tih područja da se uključe u sufinanciranje. Svjedoci smo da svaka jača kiša donosi probleme i uništava neasfaltirane puteve te nanosi materijal na asfaltirane ceste. – rekao je gradonačelnik Janči.
Čestitkama se pridružio i saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.
-Infrastruktura je temelj svega, pa tako i turizma. Do berbe bi trebala biti asfaltirana i dionica do vinograda ove obitelji, a kako je gradonačelnik rekao trebaju se u sufinanciranje uključiti svi solidarno. Ovakvi poduhvati gdje ljudi idu s gastronomskom i eno ponudom u svrhu turizma uvijek dobiju podršku grada. Naše gorice su oduvijek mjesto druženje, zabave, upoznavanja, ali i prirodna oaza za odmor i tišinu. To je slavljenje jednog posebnog stila života kakvoga mi živimo u Podravini, a ja mislim da je Podravina jedno od najljepših područja u Lijepoj našoj. – rekao je Lacković.
Ceremoniju postavljanja klopoca predvodio je Matija Vogrinčić.

Povezani članci

Back to top button
Skip to content