Novosti

Povodom Dana 112 župan i suradnici posjetili Županijski centar 112

Povodom Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112, župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić posjetili su Područni ured za zaštitu i spašavanje Koprivnica i Županijski centar 112.
Pročelnik Područnog ureda Koprivnica Ivan Kramarić istaknuo je kako se broj 112 u RH primjenjuje od 2005. godine, sada već 13. godinu, a njime se prijavljuju hitne situacije, nesreće ili prijetnje za ljudske živote, imovinu, okoliš i kulturna dobra. Koristi se kroz mrežu županijskih operativno-komunikacijskih centara, a hrvatski građani koji putuju ili borave u bilo kojoj članici Europske unije također mogu zatražiti pomoć na ovaj broj.
Župan je naglasio važnost obilježavanja Dana broj 112, kako bi građani još više bili upoznati sa svim prednostima i mogućnostima, te je pohvalio djelovanje Područnog ureda i Županijskog centra 112, kao „mjesta koordinacije svih žurnih službi na kojemu se prikupljaju prve informacije za daljnje postupanje“.
„Smatram kako se kroz ovaj integralni sustav na adekvatan način pokriva cijelo područje Koprivničko-križevačke županije, a na sve hitne situacije može se brzo i efikasno reagirati. Zahvaljujem svim zaposlenicima Područnog ureda, ali i ostalih žurnih službi na odličnoj koordinaciji i pomoći koju pružaju našim građanima.“, istaknuo je župan.
Pročelnik Kramarić kazao je kako rad u protekloj godini ocjenjuje uspješnim, a svi parametri Područnog ureda za zaštitu i spašavanje pokazuju rast i napredovanje. Na državnoj razini povećan je broj poziva za 20 tisuća te je sada  blizu milijun, a što se tiče poziva prema hitnim službama, prema policiji je na 30%, prema Zavodu za hitnu medicinu 60% te prema vatrogascima 10%.
Voditelj Županijskog centra 112 Koprivnica Roman Sabol naglasio je kako je protekla godina prošla relativno mirno ako se uzmu u obzir prirodne nepogodne, a ukupno je zaprimljeno 36 tisuća poziva, od čega preko 60% namjenskih. Broj zlonamjernih poziva smanjio se na 5%, a naviše je poziva medicinske naravi, koji uključuju razne ozljede, prometne nezgodne i slično. Prije nekoliko godina započela je modernizacija informacijsko-komunikacijskog sustava 112 na području cijele Hrvatske, čime je centrima omogućena lakša lokacija pozivatelja, a ujedno je svim žurnim službama s područja Županije zahvalio na suradnji.
Obilježavanju Dana 112 još su prisustvovali zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, pomoćnik zapovjednika županijske Vatrogasne zajednice i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Križevci Ivan Matosović te referent za zaštitu i spašavanje Krešimir Škvorc, kao i ostali djelatnici Područnog ureda.
foto;  kckzz.hr

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live