Novosti

Pozitivan nalaz na ptičju gripu na labudovima sa jezera Šoderica

Nakon službene potvrde Centra za veterinarstvo odnosno Centra za peradarstvo pozitivnog nalaza na ptičju gripu podtip H5N8 na labudu uginulom na jezeru Šoderica blizu Koprivnice, županijski Stožer za civilnu zaštitu održao je izvanrednu operativnu sjednicu.

Na sjednici je data kronologija događanja od 10. siječnja kada je pronađena prva uginula divlja životinja odnosno labud na jezeru Šoderica do danas kad ih je pronađeno ukupno 11. Svi labudovi poslani su na analizu u Centar za peradarstvo, no u ovom trenutku stigao je prvi virusološki nalaz koji potvrđuje ptičju gripu koja NIJE OPASNA ZA LJUDE, VEĆ ZA DOMAĆE ŽIVOTINJE.

Obzirom da je vrijeme preleta ptica, a upravo su vodene ptice prijenosnici virusa, Veterinarska inspekcija apelira na vlasnike domaćih životinja odnosno peradi da drže perad u zatvorenom prostoru i pridržavaju se Odluke Ministarstva poljoprivrede kako bi se spriječilo daljnje širenje infekcije.

Iz nadležnog Ministarstva napominju kako je riječ o vrlo zaraznoj virusnoj bolesti peradi i drugih ptica, a infekcija se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom ili lešinama uginulih ptica. Isto tako, riječ je o soju virusa koji NIKADA NIJE uzrokovao bolest kod ljudi, stoga zdravlje ljudi nije ugroženo.

U ovom trenutku Ministarstvo poljoprivrede je obaviješteno o pozitivnom nalazu na području Županije i očekuje se naputak Ministarstva o daljnjem postupanju odnosno o eventualnom proglašenju ugroženog područja u okruženju od 3 km od zaraženog područja.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live