OVJE MOŽE BITI VAŠA REKLAMA
Novosti

Pred završetkom arheološka iskopavanja na lokalitetu Sošice nadomak Đurđevca

Pred završetkom su arheološka iskopavanja na lokalitetu Sošice, koji se nalazi nadomak Đurđevca na skretanju prema Mičetincu. S obzirom na postojanje veće količine površinskih ulomaka opeke započeto je istraživanje koje je uputilo na postojanje crkve i zvonika, a ovogodišnjim radovima cilj je spoznati arheološki karakter i potencijal lokaliteta.

Iskopavanjima i istraživanjima želi se potvrditi činjenica o postojanju srednjovjekovne crkve Sv. Jurja iz 12. i 13. st. s više faza gradnje, a istovremeno se očekuje i postojanje groblja unutar i oko crkve.

Arheolog Robert Čimin voditelj iskopavanja i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice istaknuo je kako ova nova otkrića otvaraju nova saznanja vezana uz činjenicu na postojanje prvog naselja na ovom području. S radovima se namjerava nastaviti i narednih godina kako bi se u dogledno vrijeme moglo pristupiti prezentaciji lokaliteta i spoznavanju okolnosti nastanka srednjovjekovnog Đurđevca te povezivanje tog položaja sa Starim gradom u neraskidivu povijesnu cjelinu.

Radnu snagu kao pomoć kod arheoloških iskopavanja osigurao je Grad Đurđevac.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content
  • https://matrix-server.hr:8082/podravskiradio
  • Podravski Radio 87.6MHz
  • Radio