Novosti

Pred završetkom arheološka iskopavanja na lokalitetu Sošice nadomak Đurđevca

Pred završetkom su arheološka iskopavanja na lokalitetu Sošice, koji se nalazi nadomak Đurđevca na skretanju prema Mičetincu. S obzirom na postojanje veće količine površinskih ulomaka opeke započeto je istraživanje koje je uputilo na postojanje crkve i zvonika, a ovogodišnjim radovima cilj je spoznati arheološki karakter i potencijal lokaliteta.

Iskopavanjima i istraživanjima želi se potvrditi činjenica o postojanju srednjovjekovne crkve Sv. Jurja iz 12. i 13. st. s više faza gradnje, a istovremeno se očekuje i postojanje groblja unutar i oko crkve.

Arheolog Robert Čimin voditelj iskopavanja i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice istaknuo je kako ova nova otkrića otvaraju nova saznanja vezana uz činjenicu na postojanje prvog naselja na ovom području. S radovima se namjerava nastaviti i narednih godina kako bi se u dogledno vrijeme moglo pristupiti prezentaciji lokaliteta i spoznavanju okolnosti nastanka srednjovjekovnog Đurđevca te povezivanje tog položaja sa Starim gradom u neraskidivu povijesnu cjelinu.

Radnu snagu kao pomoć kod arheoloških iskopavanja osigurao je Grad Đurđevac.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live