Novosti

Predavanje za učenike osmih razreda Osnovne škole „prof. Franje Viktora Šignjara“

Policijske službenice za prevenciju održale su predavanje za oko 50 učenika osmih razreda Osnovne škole „prof. Franje Viktora Šignjara“ u Virju, u prisutnosti pedagoginje i razrednica.
Predavanje na temu „Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola“ održano je u sklopu Komponente I projekta „Zdrav za 5“ i povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti.
Nakon uvodne riječi pedagoginje Mire Sulimanac, učenici su upoznati sa projektom „Zdrav za pet“ koji se odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, te očuvanje i zaštitu okoliša.
Predočeni su im i rezultati anonimnog anketiranja učenika osmih razreda koje je provedeno u osnovnim školama naše Županije.
Također su upoznati s pojedinim slučajevima iz policijske prakse: uništavanje imovine pod utjecajem alkohola, narušavanjima javnog reda i mira (tučnjavama pod utjecajem alkohola). Poseban naglasak je stavljen na posljedice po djecu i njihove obitelji, nakon počinjenja prekršaja i/ili kaznenih djela – privođenja u policiju, na sud, podnošenje optužnih prijedloga/kaznenih prijava, izvješćivanja roditelja, centara za socijalnu skrb.
Predočila im se i problematika obiteljskog nasilja kojoj često prethodi alkohol. Učenike se pozvalo da reagiraju u slučajevima kada znaju da netko trpi nasilje, da prijave to osobi u koju imaju povjerenja ili da anonimno dojave na broj 192, odnosno da ne budu „pasivni promatrači“.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live