Predstavljena knjiga Miljenka Grgaca ‘Kaj so jeli’: Autor je i sam spremio starinska jela za prisutne na izložbi
U Restoranu i pivnici Stari grad predstavljena je knjiga o jelima i gastronomiji, đurđevačkog umirovljenika, strastvenog sakupljača recepata i ljubitelja kuhanja, dipl. ing. Miljenka Grgaca pod naslovom „Kaj so jeli“ i podnaslovom „Starinska košta, jeliš, rana ili jela Đurđevačke Podravine od prapočetkov“. Odlukom da Gradska knjižnica, kao gradska ustanova, bude nakladnik knjige zadovoljan je i gradonačelnik Hrvoje Janči.
– Grad Đurđevac cijeni sve one koji čuvaju i drže do naše tradicije, a ova je knjiga uvelike obogatila đurđevačku i podravsku etno-gastronomiju i uz to pojasnila povijesne izvore njenih temelja koje je autor istražio – naglasio je gradonačelnik Hrvoje Janči.
O knjizi, koja je već dobila pozitivne ocjene Etnografskog muzeja iz Zagreba i Instituta za folkloristiku i etnologiju, o autoru kao strastvenom kuharu, te o razlici između gastronomije i gastrolatrije, uz svoje pjesme, nadahnuto je govorila i krasnoslovila pjesnikinja i književnica Božica Jelušić, koja je ocijenila da će Grgaceva knjiga, s 200-njak izvornih recepata biti vrijedan doprinos i turističkoj gastro ponudi Grada Đurđevca. Iznenađenje autoru priredile su članice Udruge žena grad Đurđevca, koje su mu poklonile svoj gastro suvenir, „Cocel z pogačom“.
– Vjerujemo da je pogača z oreji, koja je u vašoj knjizi, jednako dobra kao i naša koju smo mi istražile i zaštitile i koja je na listi nematerijalne kulturne baštine Grada Đurđevca i Đurđevačke Podravine pri Ministarstvu kulture i medija RH – rekla je Ljubica Dobravec, dopredsjednica Udruge žena grada Đurđevca.
Uz zahvalu Gradu Đurđevcu, obitelji i suradnicima, autor je rekao da je ova knjiga zapravo homage svim ženama koje su i u proizvodnji i pripremanju hrane oduvijek imale prevažnu ulogu uz napomenu da je kuhinja đurđevačke Podravine jednostavna, nutritivno vrijedna, bazirana na sezonskim i namirnicama sa seljačkog domaćinstva, te da ovdje još ima izvrsnih jela za istraživanje i zaštitu.
-Raduje me što je Grad Đurđevac prepoznao moj 50-to godišnji trud u sakupljanju i čuvanju naše gastro baštine, te da su neka od starinskih jela već postala gastro brend i na jelovniku su Restorana i pivnice Stari grad – zaključio je autor, a potom, uz birani jelovnik koji je poslužen, s nekoliko starinskih jela iskazao se i sam autor. Uz to, svi prisutni na izložbi, počašćeni su i Grgacevom knjigom.
Promociju knjige “Kaj so jeli“ vodila je Bernarda Ferderber, v.d. ravnateljice Gradske knjižnice, koja je uz TZ grada Đurđevca u sklopu programa „Jesen u Đurđevcu“ bila i organizator promocije.
izvor i foto; Grad Đurđevac