Novosti

Projekt “Čitanje ne poznaje granice” u OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac

U organizaciji knjižnice OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac i knjižnice OŠ Vrhovci Ljubljana, održan je projekt Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja, čiji su glavni ciljevi promicanje svih vrsta pismenosti te promocija dječje književnosti, jezika, povijesti i kulture Republike Hrvatske i Republike Slovenije.
Čitaju se prevedena književna djela autora susjedne zemlje naglas u knjižnici, u skladu s Odlukom Europske organizacije za promicanje čitanja EU READ čime se postiže razvoj čitalačkih navika i vještina. Danas su u projektu uključene 64 škole.
U ovaj vrijedan projekt OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac uključila se školske 2015./16. godine sa školom partnerom iz Ljubljane. Učenici su uz čitanje knjiga, rasprave o bontonu i ponašanju u društvu, proučavali znamenitosti grada Ljubljane, pripremali prezentacije o Đurđevcu, igrokaz iz odlomka u knjizi koju su čitali pod nazivom Cvijeće za tetu Silvu. Učenici su u knjižnici pretraživali o narodnim običajima i kulturnim znamenitostima Republike Slovenije i Republike Hrvatske koristeći referentnu zbirku fonda knjižnice i podatke na internetu.
Završni susret organiziran je u đurđevačkoj školskoj knjižnici, gdje su učenici u međukulturnoj dimenziji predstavili razred, knjižnicu, školu, Đurđevac i širu zajednicu gostima iz Ljubljane, nakon čega su i oni predstavili svoju školu, Ljubljanu, Sloveniju, grupu i svoj uradak. U organizaciji programa sudjelovali su učenici 5. b razreda, koordinatorica projekta je knjižničarka Nataša Švaco, učiteljica Informatike Davorka Hrženjak i razrednik i učitelj Tjelesne i zdravstvene kulture Danijel Domišljanović, ravnatelj škole.
Uz brojne sponzore, u realizaciji planiranog programa pomogla je i učiteljica Elizabeta Treptec Marić kao turistički vodič i sportski trener.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live