Novosti

Projekt „Pisanica od srca“ TZ Koprivničko-križevačke županije obilježava deset godina postojanja

Projekt „Pisanica od srca“ Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije ove godine obilježava deset godina postojanja te je tim povodom u prostorijama Županijske uprave održana konferencija za medije, kojoj su prisustvovali župan Darko Koren, ujedno i predsjednik županijske Turističke zajednice, direktor Turističke zajednice Zdravko Mihevc, zajedno sa suradnicima, te naivni umjetnici koji su tijekom godina sudjelovali u oslikavanju pisanica.
Direktor Mihevc prisjetio se početaka projekta ta naglasio kako su željeli na originalan način promovirati tradicijske vrijednosti i kulturnu baštinu Županije.
Župan Koren prisjetio se mnogih trenutaka vezanih uz projekt, gdje je kao krunu izdvojio poklon pisanice papi Benediktu XVI. u Vatikanu, naglasivši kako će projekt i dalje imati njegovu punu podršku.
Prvu je pisanicu, koja je bila izrađena od drveta, oslikao Branko Dolenec, a uskoro su mu se pridružili i ostali umjetnici koji su na taj način naivu željeli sačuvati od zaborava i prenijeti svoja znanja, kako javnosti, tako i budućim generacijama. Predsjednik Udruge hlebinskih slikara i kipara naive Zlatko Kolarek, dodao je: „Deset godina je i puno i malo. Kada smo radili prvu pisanicu u Hlebinama, bili smo oduševljeni – idemo slikati u maniri naive i pokazati što znamo. Nastavljamo tradiciju naših velikana na koje smo neizmjerno ponosni.“
Turistička je zajednica naglasila i zadovoljstvo velikim medijskim odjekom projekta, u sklopu kojeg je ostvarena suradnja s inozemnim medijskim kućama.
Tijekom deset godina trajanja „Pisanice od srca“, u 82 grada diljem Hrvatske i inozemstva izloženo je 75 pisanica, a projekt je otvorio put i višegodišnjim međunarodnim suradnjama, primjerice s Općinom Lendava u Sloveniji.
U sklopu obljetnice predstavljena je i brošura „Pisanica od srca – 10 godina“ u kojoj se nalaze sve važne informacije o projektu, a direktor Mihevc na kraju je zahvalio svima uključenima, koji su na bilo koji način dali svoj doprinos tijekom godina.
Najavljeno je i svečano otvorenje tradicionalne izložbe pisanica na Zrinskom trgu u Koprivnici, u petak, 24. ožujka u 12 sati, gdje će posjetitelji imati priliku vidjeti najviše pisanica dosad te uživati u uskrsnom ozračju.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live