Novosti

Projekt „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u školama Koprivničko-križevačke županije“ predstavljen na Državnom stručnom skupu

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Podružnica Koprivničko-križevačke županije bili su gosti na 9. Državnom stručnom skupu za učitelje i nastavnike povijesti gdje su predstavili svoj projekt „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u školama Koprivničko-križevačke županije“.

Stručni skup je održan na temu „Domovinski rat – Hrvati BiH i HVO u Domovinskom ratu“ u Makarskoj i jednom dijelom u Mostaru u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH.

Prilikom predstavljanja projekta, njegov voditelj Đuro Škvorc objasnio je kako mlađim naraštajima žele prenijeti dio istine o Domovinskom ratu od strane onih koji su neposredno sudjelovali u ratu.

U ovom projektu posebno je što se koriste video zapisi, slike i iskustva hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u ratu objasnio je Škvorc, a Tomislav Bogdanović, vanjski suradnik u projektu i predsjednik aktiva profesora i nastavnika Koprivničko-križevačke županije dodao je kako na kraju predavanja učenici dolaze do zaključka da su branitelji ljudi iz njihove okoline koji možda prije rata nisu bili vojnici, ali su za obranu svoje Domovine ostavili svoje domove. Ovaj projekt sastavni je dio školskog kurikuluma na području Koprivničko-križevačke županije, a učenici i profesori s nestrpljenjem čekaju predavanja, napomenuo je Bogdanović te se kratko osvrnuo na novi školski kurikulum istaknuvši kako se u njemu potiče ovakav način nastave. S time se složila i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković  te istaknula kako školski kurikulum ide u smjeru povećanja broja nastavnih sati vezanih uz edukaciju o Domovinskom ratu jer se za time postoji potreba u nastavi povijesti.
Ovaj projekt pohvalio je voditelj skupa Franjo Čičak, viši savjetnik za povijest u Agenciji za odgoj i obrazovanje.
 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Skip to content
  • https://matrix-server.hr:8082/podravskiradio
  • Podravski Radio 87.6MHz
  • Radio