Maslinovo ulje – kako pridonosi vašem zdravlju?
Maslinovo ulje jedna je od najdugovječnijih namirnica. Njeno korištenje seže duboko u povijest i kao začin hrani i kao lijek za mnoge bolesti. Mnogi muzeji pričaju zanimljive priče o kulturi maslinarstva, a u Kući maslinovog ulja u Puli možete puno saznati i o suvremenim trendovima u maslinarstvu, prehrani te djelovanju na naše zdravlje.
Razvojem kemijske analize i nakon brojih istraživanja sve se više opet piše o njegovim benefitima na zdravlje. Ipak, u „šumi“ raznih podataka, teško je pronaći ono čemu vjerovati. Zato ovdje donosimo najznačajnija i znanstveno potvrđena djelovanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja na zdravlje čovjeka.
Protuupalno djelovanje
Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima izvanredan nutritivan sastav, a najznačajniji su polifenoli koji osim na zaštitu kardiovaskularnog sustava djeluju protuupalno. Anelgetičko djelovanje polifenola iz EDMU uspoređuje se s djelovanjem ibuprofena.
Prevencija karcinoma
Govoreći o polifenolima, bitno je istaknuti kako je dokazano da upravo oni pomažu u snižavanju rizika pojave tumora dojke, kože, debelog crijeva, prostate… Ova važna uloga EDMU proizlazi iz uravnoteženog djelovanja masnih kiselina (posebno mononezasićenih) te antioksidansa koji udruženi pomažu u izlučivanju toksina iz tijela.
Pomaže u probavi, prevenira dijabetes te pomaže u gubitku kilograma
Pokazalo se kako ekstra djevičansko maslinovo ulje konzumirano u sklopu mediteranske prehrane, smanjuje rizik pojave dijabetesa. Najnovija istraživanja pokazala su da je stopa pretilosti u Mediteranskim zemljama (najviša stopa konzumacije EDMU u svijetu) ispod 10%.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje poboljšava probavu i metabolizam općenito, a ustanovljeno je kako želudac najbolje podnosi upravo EDMU od svih jestivih masnoća jer sprječava prodor kiselog sadržaja iz želuca u jednjak, te tako sprječava žgaravicu i upalu jednjaka. Počeci istraživanja na temu mediteranske prehrane i maslinovog ulja započela su još 50-tih godina prošlog stoljeća, a jedna od prvih studija je tzv Seven country study.
Bolesti mozga i starenje
Određena istraživanja pokazuju da redovita konzumacija maslinovog ulja može pomoći u očuvanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Osim toga, redovita konzumacija ekstra djevičanskog maslinovog ulja može pridonijeti boljoj koncentraciji i mentalnoj jasnoći.
Zdrava kosa i koža
Maslinovo ulje je bogato vitaminom E i drugim hranjivim tvarima koje mogu poboljšati izgled kože i kose. Primjena maslinovog ulja na kožu je jednostavna, ono je može hidratizirati i omekšati, dok njegova upotreba u njezi kose može doprinijeti njezinoj jačini i sjaju.
Zbog svog jedinstvenog kemijskog sastava, ekstra djevičansko maslinovo ulje ne prestaje biti u centru brojnih istraživanja.
Kako se najčešće sa same etikete ne može raspoznati o kakvoj se kvaliteti ulja radi, uvijek je važno degustirati i uvjeriti se u kvalitetu maslinovog ulja koje koristite. Redovito se objavljuju nove spoznaje i potvrđuju stare tvrdnje o benefitima na ljudsko zdravlje. Valja naglasiti da tu govorimo o kvalitetnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju s niskim udjelom slobodnih masnih kiselina, pravilno prerađeno i bez ikakvih mana.
Jedan od zanimljivih projekata posljednjih godina je i projekt Aristoil u kojem je sudjelovalo pet europskih zemalja, a sa strane Hrvatske vodilo ga je Sveučilište u Splitu i dr Tea Bilušić. Projekt se provodio 3 godine, a njegov je cilj bio ustanoviti razinu polifenola u maslinovim uljima iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Grčke i Cipra. Ustanovljeno je da najveći broj hrvatskih i španjolskih ulja koja su prošla analizu u laboratoriju u Ateni, imaju visoki stupanj polifenola, čak veći od 600 gr na kilogram ulja.
Prema zakonu Europske Unije (432/2012) takva ulja mogu nositi oznaku posebne zdravstvene vrijednosti tzv. Health claim.
Stoga, upravo takvo ulje opravdano nosi naziv tekuće zlato, a iz kojeg god razloga konzumirali ekstra djevičansko maslinovo ulje, ova vrijedna namirnica svakako će oplemeniti vaše zdravlje.