Novosti

Radna skupina za zdravstvo i socijalnu skrb održala sjednicu

U prostorijama Hrvatske zajednice županija održana je peta sjednica Radne skupine za zdravstvo i socijalnu skrb na kojoj se razgovaralo o aktualnoj problematici u zdravstvu i mogućim rješenjima, a kojoj je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja.

Voditeljica Radne skupine Helena Bandalović izvijestila je članove o održanom sastanku u Ministarstvu zdravlja na temu „EU fondovi –  (su)financiranje specijalizacija iz primarne zdravstvene zaštite na nerazvijenim područjima“ te je županijskim pročelnicima iz područja zdravstva predstavila mogućnost korištenja financijskih sredstava iz fondova Europske unije. Riječ je o 200 milijuna kuna koje će se uložiti u edukacije i specijalizacije liječnika primarne zdravstvene zaštite iz pet medicinskih djelatnosti: obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije, hitne medicine i radiologije.

Jedna od tema sastanka bila su i otvorena savjetovanja Ministarstva zdravlja, točnije savjetovanja o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, o mreži hitne medicine te o mreži telemedicine.

Članovi Radne skupine složili su se kako standard u Hrvatskoj nije ujednačen da bi zdravstvo u jedinicama lokalne samouprave djelovalo jednakim intenzitetom i na jednak način te da je potrebno na nacionalnoj razini napraviti analizu lokalne mreže zdravstva, ali i hitne medicine te prilagoditi potrebe prema rezultatima analize.

Između ostalog, razgovaralo se i o vraćanju bolnice osnivačima, odnosno županijama te kako je trenutno aktualno potpisivanje sporazuma između Ministarstva zdravlja, sanacijskih ustanova i županija koji se tiču nastavka sanacije od strane županija do kraja 2018. godine.

Jednoglasno je zaključeno da Radna skupina za zdravstvo i socijalnu skrb treba biti uključena u predlaganje i eventualne prijedloge izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti jer su upoznati s problematikom te mogu ponuditi konkretna rješenja i tako biti ruka pomoći ministarstvima i svima koji su uključeni u zdravstveni sektor.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live