Life StyleNovostiVijesti iz Podravine

RITAM ZDRAVLJA, Katarina Pisk: “Nedostatak spavanja je globalna pandemija a broj pacijenata s nesanicom se gotovo udvostručio, raste i broj apneja”

Spavanje je, uz tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu, temelj našeg fizičkog, mentalnog i društvenog blagostanja.
Međutim, kako ističu u Svjetskom društvu za spavanje, ono se još uvijek ne smatra ključnim ponašanjem za dobro zdravlje.
Da bi se podigla svijest o važnosti kvalitetnog spavanja, svake godine obilježava se Svjetski dan spavanja. Ove godine je to bio 17. ožujka uz temu “San je neophodan za zdravlje”;

– ističe Katarina Pisk, potpredsjednica Udruge Apneja i magistra sestrinstva u Centru za poremećaje spavanja u Klinici za psihijatriju Vrapče u Zagrebu.
Dodala je i kako ubrzan i stresan način života dovode do sve češćih pojava poremećaja u spavanju koji mogu dovesti do kroničnih oblika koji narušavaju kvalitetu života. Broj pacijenata s nesanicom se gotovo udvostručio, a sve je više i dijagnoza apneja.
Za razliku od nesanice kod koje pacijent lakše uoči simptome, dodaje kako se kod apneje simptomi teže uočavaju osobito ako osoba živi sama;

– govori Pisk te dodaje kako postoje dvije vrste apneje.Uz centralnu apneju koja je rjeđa i kojoj se ne zna uzrok, najrasprostranjenija je opstrukcijska apneja uzrokovana opstrukcijom gornjih dišnih putova gdje veliku ulogu igra otorinolaringolog. Ta se apneja relativno lako rješava aparatom CPAP ili nekim drugim metodama poput smanjivanja tjelesne težine, oralnim aparatima i slično.
No, kako je istaknula Pisk, nažalost, nema svaka osoba s dijagnozom apneje pravo na besplatan CPAP aparat putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, već tu postoje kriteriji kojima je najčešće određeno da pacijent mora imati apneju težeg stupnja odnosno blažeg, ali zajedno s nekim drugim komorbiditetom.
Kako bi pomogli pacijentima iz cijele Hrvatske vezano uz edukacije, dijagnostiku, terapiju i liječenje, pa čak i birokratska pitanja, u Zagrebu djeluje Udruga Apneja čiji su osnivači pacijenti koji imaju poremećaj disanja u spavanju, među kojima i pacijenti s područja Koprivničko-križevačke županije.

Emisiju poslušajte na linku;

tekst; Martina Sabađija Buđak

fotografije ustupila; Katarina Pisk

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Skip to content
  • https://matrix-server.hr:8082/podravskiradio
  • Podravski Radio 87.6MHz
  • Radio