AktualnoLife StyleNovostiVijestiVijesti iz Županije

Svjetski je tjedan svjesnosti o antimikrobnim lijekovima, stručnjaci su složni: Antibiotike prepisuje liječnik, a ne susjed

Svjetski je tjedan svjesnosti o antimikrobnim lijekovima koji se svake godine obilježava od 18. do 24. studenog pri čemu je 18. studenog proglašen i Europskim danom svjesnosti o antibioticima.
U prostorijama Županijske uprave Koprivničko-križevačke županije održana je konferencija za medije kao svojevrsna akcija na kojoj se govorilo o problemu porasta antimikrobne rezistencije .
Zamjenik župana Ratimir Ljubić kazao je da je upravljanje primjenom antimikrobnih lijekova u primarnoj zaštiti na području županije postalo tradicija od 2019. godine kada je započeo projekt kroz A-tim, odnosno tim za antimikrobno upravljanje;

– istaknuo je Ljubić te dodao kako su iz tog razloga održana i razna edukativna predavanja u županijskim domovima zdravlja i vrtićima kroz suradnju s liječnicima obiteljske medicine i ostalim stručnjacima. Sve je to dovelo do smanjenje potrošnje antibiotika, naveo je.

foto; Hana Volenik

Prisutnima se obratila i pomoćnica ravnatelja koprivničke bolnice za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Ružica Evačić koja je naglasila da je bolnica prva koja ima A-tim, zahvaljujući kojem će jednog dana postati baza za informiranje o štetnosti prekomjerne upotrebe antibiotika;

– rekla je Evačić.
O značaju te važnosti antibiotika i projekta općenito govorila je primarijus doktorica, specijalistica infektologije i voditeljica bolničkog A tima Vesna Mađarić;

– kazala je Mađarić i osvrnula se i na velike napore Europske unije u borbi protiv rezistentnih bakterija. Istaknula je kako na razini godine oko 35.000 ljudi u Europskoj uniji umire od teških infekcija koje nemamo više čime liječiti.
Glavna sestra za bolničke infekcije koprivničke bolnice Snježana Vuljak dodala je da su multirezistentne bakterije vrlo veliki problem i to se zna već godinama.
Specijalistica kliničke farmacije Darija Kuruc Poje naglasila je da se edukacije provode od 2019. godine, a informacije Zavoda za javno zdravstvo pokazale su da upravo one imaju smisla jer su liječnici nakon njih propisivali manje antibiotika;

– zaključila je Koruc Poje.
I specijalizantica kliničke mikrobiologije u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Lana Šepec otkrila je da u svakodnevnoj praksi vidi porast rezistencije na antibiotike.
Doktorica medicine i specijalistica obiteljske medicine Ana Posavec Andrić osvrnula se na to kako pacijenti mogu pomoći.

foto; Hana Volenik

Prvo i osnovno, pacijenti bi trebali održavati dobro stanje svog imuniteta u smislu pravilne prehrane, vježbanja, smanjenja stresa… Na taj način će se lakše izboriti s infekcijom i neće doći do komplikacija. Po pitanju običnih prehlada i viroza, svi koristimo taj naš dragi Google, pa ajmo ga koristiti za nešto korisno i jednostavno prosurfati koje bi simptome mogli imati kod obične prehlade pa ne odmah trčati do liječnika. – navela je.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla na kraju konferencije uputila je jasnu poruku;
Svi mi koji smo zasad zdravi moramo razmišljati o tome da u ladicama ne čuvamo antibiotike i da ih ne uzimamo ako to nije potrebno. Idemo se usmjeriti na širu populaciji i njih osvijestiti. Poruka je da se za virusne infekcije ne uzimaju antibiotici i iako nam ide jesen, nemojte uzimati antibiotike kad ne treba. Antibiotike će vam prepisati liječnik, a ne susjed – zaključila je.

izvor; Drava.info

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live