Novosti

U Đurđevcu najavljen bogat program ovogodišnje manifestacije Dani voća

U prostoru utvrde Stari grad Đurđevac održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen program jubilarne 20. manifestacije Dani voća Koprivničko-križevačke županija koja će se 28. i 29. rujna održati u Đurđevcu.
Dani voća se tradicionalno održavaju u Đurđevcu, a sama manifestacija počinje, 28. rujna kada su na rasporedu stručna predavanja u galeriji Stari grad s glavnom temom uzgoja lijeske, a pozvani su svi zainteresirani da dođu i da se informiraju o aktualnostima u tom području.
Svečano otvorenje predviđeno je za subotu, 29. rujna na Trgu svetog Jurja u 10 sati, gdje će svoje voće i proizvode od voća predstaviti 57 izlagača. U bogatom kulturno-umjetničkom programu sa svojim izvedbama predstaviti će se Dječji folklorni ansambl OŠ Grgura Karlovčana, Dječji vrtić Maslačak, Zbor OŠ Grgura Karlovčana, ŽVS Đurđevčice, ŽVS Katarine i Tamburaški sastav KUD-a Petar Preradović.
Na ovogodišnjim Danima voća predstavit će se i domaći proizvođači pod zajedničkim nazivom Podravinoteka. Grad Đurđevac je s provedbom ovog projekta krenuo 2016. godine, a njime se želi potaknuti lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se aktivnije promoviraju. Krenulo se s brendiranjem domaćih proizvoda, ankete su pokazale kako je naše područje prepoznatljivo po ukusnoj hrani, kvalitetnim vinima i manifestacijama.
Na tragu toga kreirana je regionalna oznake  Kvaliteta Podravine, a trenutno je nosi 10 proizvođača i 20 proizvoda. Podravinoteka posjetiteljima nudi bogatu eno-gastronomsku ponudu na jednom mjestu. Za dodjelu oznake Kvaliteta Podravine proizvođači će se moći prijaviti i na Danima voća gdje će svima biti podijeljeni obrazci i prezentirana Podravinoteka.
U suradnji s Udrugom vinara i voćara grada Đurđevca prezentirat će se pečenje pripravaka od voća i pekmeza, a u suradnji sa Strukovnom školom i Crvenim križem organizirana je priprema kajgane i palačinki, a prikupljena sredstva od prodaje biti će namijenjena najpotrebitijima. Na kraju će se odabrati i najljepše uređeni izlagački prostori. Također će se izrađivati i skulpture od voća, stoga pozivamo sve da dođu u Grad Picoka i osjete tradicionalnu podravsku gostoljubivost.
I ove godine izdan je katalog posvećen poljoprivrednim proizvođačima s područja Županije koji se bave voćarstvom. U katalogu je predstavljeno njih 288 s njihovim kontakt podacima kako bi im se mogli javiti potencijali kupci i kupiti njihove proizvode na kućnom pragu.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Skip to content
  • https://matrix-server.hr:8082/podravskiradio
  • Podravski Radio 87.6MHz
  • Radio