Life StyleNovosti

U Križevcima održana završna svečanost 1. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju

U Hrvatskom domu u Križevcima je na blagdan vinogradarskog sveca sv. Vinka, održana završna svečanost 1. Nacionalnog natječaja za hrvatsku vinsku fotografiju.

U toj su prilici dodijeljene nagrade i pohvale autorima najuspjelijih fotografija koje su prispjele na natječaj, predstavljen je fotokatalog „U vinskim odajama“ sa širim izborom najuspjelijih fotografija, a domaćini su okupljenima i prezentirali najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške regule „Križevačke štatute“.

Križevčanima Tanji Baran i Zoranu Homenu ujedno je uručeno počasno članstvo Društva za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ koje je u zajedništvu s Gradom Križevcima organiziralo nacionalni vinski fotonatječaj kao dio programa Dana europske baštine Ministarstva kulture RH. Počasno članstvo uručio im je predsjednik Društva Siniša Katavić.

Prvu nagradu stručnoga ocjenjivačkog suda, u kojem su bili vrsni hrvatski profesionalni fotografi Bernard Čović, Dag Oršić i Goran Matošević, dobila je Grozdana Drašković iz Huma na Sutli za fotografiju Vino, grozdje i bregi. Drugu nagradu osvojio je Andrea Fonovićiz Labina za fotografiju Vinski zagrljaj, dok je treću nagradu dobio Božo Boščić iz Bjelovara za fotografiju Berba u Višnjevcu. Stručni ocjenjivački sud posebno je pohvalio još i Anju Duršotiz Viroviticeza fotografijuIznimno ugodno opija, Srednju gospodarsku školu Križevci, razredni odjel 3. a – agrotehničari za fotografiju pod nazivom Plod naših ruku te Zrinku Lovrić iz Zagreba za fotografiju pod nazivom Vinograd. Nagradu publike osvojio je Emanuel Hrženjak iz Peteranca za fotografiju pod nazivom Vinograd – unikat u 360 stupnjeva.

Prve nagrade struke i publike bile su u vrijednosti od 3000 kn, druga nagrada struke 2000 kn, a treća nagrada 1000 kn.

Svi su dobitnici dobili i gradonačelnikovo vino te križevačke čokolade, a čestitali su im predsjednik Društva za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ Siniša Katavić i predsjednik Stručnoga ocjenjivačkog suda Bernard Čović. Svima okupljenima darovan je fotokatalog „U vinskim odajama“ koji je na 80 stranica uredila i predgovor napisala autorica fotonatječaja Tanja Baran, a u kojem je izbor od 32 fotografije 26 autora koje je izabralo tročlano povjerenstvo na natječaju koji je trajao od 1. rujna do 1. prosinca 2021.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content