AktualnoKulturaNovostiVijestiVijesti iz Đurđevca

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena izložba „IRAZOTKRIVANJA“ akademske slikarice Nade Žiljak

U petak je u Muzeju Grada Đurđevca otvorena velika izložba zagrebačke akademske slikarice Nade Žiljak i time nastavljena uspješna suradnja s obitelji Žiljak, budući da je i slikaričin suprug, autor, znanstvenik i grafičar Vilko Žiljak u muzeju prošle godine održao zapaženu izložbu.

Na to je podsjetila i ravnateljica Muzeja Edita Janković Hapavel, potom naglasivši da je autorica Nada Žiljak kao novost u slikarstvu uvela dualnu sliku pod nazivom InfraredART – dvije nezavisne slike za vizualni i infracrveni spektar. „Skrivena“ slika se na njenim koloritnim djelima može vidjeti pomoću kamere koja otkriva oku nevidljive frekvencije, pojasnila je ravnateljica muzeja.

O razvojnom umjetničkom putu umjetnice te o njenoj sklonosti eksperimentiranju i maštovitosti, a što se može vidjeti upravo kroz infrared metodu slikanja nastalu kao spoj umjetnosti i tehnologije, govorila je povjesničarka umjetnosti Sanda Stanačev Bajzek, dok je svoju pjesmu nadahnutu autoričinim radovima pročitala književnica Božica Jelušić. Osim infrared slika, izloženi su i crteži u tehnici tuša na papiru te akrili na ručno rađenom rižinom papiru

Izložbu je otvorio gradonačelnik Hrvoje Janči, istaknuvši zadovoljstvo što je u galeriji još jednom upriličena ovakva značajna i inovativna izložba, a umjetnost i kultura zauzeli su bitno mjesto u životu građana Đurđevca. Na srdačnom domaćinstvu zahvalila je i sama autorica Nada Žiljak, a za glazbeni dio večeri zaslužni su polaznici Umjetničke škole Fortunat Pintarić, Lovro Rasinec na klaviru, Vilim Miklošić na trombonu i Klara Miklošić na klaviru.

Inače, slikarica Nada Žiljak rođena je u Zagrebu 1944. godine u poznatoj slikarskoj obitelji Kinert, a završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1967. Radi u mnogim tehnikama poput ulja na platnu, akriliku, akvarelu, pastelu, suhoj igli, bakropisu i linorezu. Njeni su radovi prikazani na osamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Izložba ostaje otvorena do 31. prosinca 2023.

IZVOR: Grad Đurđevac

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live