Novosti

U Muzeju Grada Đurđevca prezentirana pogača z oreji

U Muzeju Grada Đurđevca Anđela Lenhard Antolin i Udruga žena Grada Đurđevca prikazale su kak se to spravlja pogača z oreji koja je na njihovu inicijativu prijavljena u Ministarstvo kulture s ciljem da se proglasi kao nematerijalno kulturno dobro.

Za prijavu je prikupljena sva dokumentacija vezana uz tradiciju izrade ovog kolača u našem kraju, a snimljen je i video koji je ovom prilikom po prvi puta prikazan publici. Članice Udruge žena publici su u živo prezentirale i proces pripreme ovog kolača.

Podravska pogača z oreji stara je poslastica koju na području đurđevačke Podravine (od Podravskih Sesveta do Novigrada Podravskog ) priprema već pet generacija domaćica grada Đurđevca i područja oko njega. To je bio seljački kolač stoga ne postoji pisani recept već se recept prenosio s koljena na koljeno- rekla je Anđela Lenhard Antolin te se zahvalila članicama Udruge žena čija je udruga nositelj ovoga projekta, svim kazivačicama koje su svjedočile o postojanju i izradi ovog kolača, potpori Turističke zajednice, Muzeju Grada Đurđevca, Boži Đurinčiću i svima ostalima koju su radili na projektu.

Posljednjih 50-godina pogača z oreji je i nezaobilazni eksponat na tradicionalnim izložbama kolača za vrijeme Picokijade, a ovime će turistička ponuda Đurđevca dobiti još jednu prepoznatljivu gastronomsku deliciju.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live