NovostiVijesti iz Podravine

U Novigradu Podravskom održan 11. Festival žena iz ruralnih područja KKŽ

Jedinstvena manifestacija održala se ove subote 02.07.2022. u dvorani Osnovne škole Prof. Blaž Mađer u Novigradu Podravskom.

Uspješno je održan 11. Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, koji je privukao domaće, ali i posjetitelje iz brojnih mjesta diljem Koprivničko-križevačke županije. Na samom početku, predsjednica organizacijskog odbora manifestacije i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić izrazila je zadovoljstvo jer je manifestacija prepoznata diljem Lijepe naše. Rupčić je istaknula kako ovaj festival nije natjecateljskog karaktera, jer svaka žena ima svoju priču i svoj život. Borba se nastavlja na prevenciji nasilja i pomoći kroz pravne snage, te osobnim kontaktima sa žrtvama – rekla je predsjednica i zahvalila svima koji su podržali manifestaciju, posebice čelnim ljudima Županije Darku Korenu, Ratimiru Ljubiću i Damiru Felaku.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, ujedno i pokroviteljica Festivala Višnja Ljubičić rekla je da su danas seoske žene snažnije i drže selo živim te je zahvalila hrabrim i kreativnim ženama koje su u Novigradu Podravskom predstavile svoja znanja. Načelnik općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek zahvalio je svima na dolasku te pozvao sve na obilježavanje Dana općine. Na Festivalu je sudjelovalo 13 žena, a riječi podrške uputio je i koprivničko-križevački župan Darko Koren te i saborski zastupnik i općinski načelnik Darko Sobota koji je uvodno je pozdravio sve žene te dodao kako vjeruje da će se sljedeće godine manifestacija održati u novoj dvorani u Kalinovcu.

Sudionice su pored poklona trajne vrijednosti dobile i unikatna priznanja za svoje posebnosti i to: Ljubica Balaško iz Koprivnice za društvenost, kreativnost, čuvanje i prezentaciju starinske odjeće te svestranost i ljubav prema prirodi i biciklima, Biserka Horvat iz Koprivničkih Bregi za očuvanje starina i posebne zbirke porculana, namještaja i etno predmeta, promociju i zaštitu bregofske pite te kreativnost i društvenu aktivnost i humanost, Ana Ištvan iz Novigrada Podravskog za različitost u izradi ručnog rada, kreiranja i šivanja te posvećenost obitelji i osobama starije dobi, društvenost i životni optimizam.

Zatim, Jela Kovačić iz Podravskih Sesveta za svestranost, očuvanje tradicionalnog sesvečkog veza i nošnje te društvenost i aktivnost u zajednici i ljubav prema glazbi, Katarina Kozarić Šabarić iz Medvedičke za posvećenost obitelji i raznolikost u poljoprivredi te društvenu i političku aktivnost, Katica Lončar iz Molvi za aktivnosti u kulturnoj, društvenoj i vjerskoj zajednici te očuvanje umijeća tkanja te posebnu etno zbirku uz kreativnost u izradi odjeće, Nada Maričić iz Severovaca za raznolikost u ručnim radovima te svestranost u poslovima te posebnu zbirku i izradu narodnih nošnji đurđevačkog kraja.

Ana Pavlic iz Srednjeg Dubovca za život u vjeri i posvećenost obitelji uz njegovanje međugeneracijskog uvažavanja te raznolikost poslova na poljoprivrednom gospodarstvu i poduzetnički duh, Renata Šandrovčan iz Budančevice za očuvanje tradicije u izradi veza, svestranost i umjetnički izričaj te njegovanje višegeneracijskih obiteljskih vrijednosti uz posebnu ljubav prema prirodi, Ljiljana Šartaj iz Cvetkovca za posebnu svestranost u umjetničkom i kreativnom izražavanju te humanost, empatiju i plemenitost, Zdenkica Višak iz Selanca za posvećenost i njegovanje obiteljskih vrijednosti te za posebnu ljubav prema prirodi i zadovoljstvo životom na selu podno Kalnika i ljubav prema rijeci Dravi, Gordana Vrabelj iz Koprivničkog Ivanca za svestranost i posvećenost obitelji te njegovanje tradicije kroz društveni angažman te empatiju i posvećenost skrbi o osobama s raznim poteškoćama uz doprinos poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i Danica Farkaš iz Gradišća za svestranost, društvenu aktivnost i različiti umjetnički opus te očuvanje i njegovanje hrvatskog jezika i međudržavnu suradnju.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content