Novosti

U Virju održan drugi po redu Međunarodni festival izvornih kolača „Virovska prkačijada“

U Virju je održan drugi po redu Međunarodni festival izvornih kolača „Virovska prkačijada“, koji je započeo održavanjem Male virovske prkačijade koju je svečano otvorio zamjenik župana Ivan Pal.
Prije Male virovske prkačijade održana je i prkačijada djece vrtićke dobi, a više o malim prkačijadama i pobjednicima istih rekao nam je načelnik općine Virje Mirko Perok;
 
 
 
 
 
 
Virovsku prkačijadu je na središnjem trgu u Virju, svečano otvorio župan Darko Koren koji je zahvalio organizatorima na trudu, kao i slastičarima na predstavljanju njihovog umijeća te pohvalio doprinos kulturnoj baštini Županije kroz očuvanje tradicije pečenja kolača. Ova turistička manifestacija središnje Podravine zamišljena je kao smotra domaćih „prkača“ kojoj je cilj očuvati tradiciju pečenja sitnih starinskih kolača i izvornih recepata, a pored edukativnih sadržaja ima i natjecateljski karakter.
Više o natjecateljskom dijelu i pobjednicima Virovske prkačijade rekao nam je Predsjednik organizacijskog odbora Virovske prkačijade Dražen Đurišević;
 
 
 
 
 
 
 
Pored brojnih udruga žena s područja KKŽ, sudjelovali su i vrsni slastičari iz Slavonije, Češke, Bosne i Hercegovine, Armenije, Albanije te Izraela, koji su na radionicama predstavili specifične načine izrade prkača.
Organizator ovogodišnje „Virovske prkačijade“ bila je Općina Virje, suorganizatori Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara, Dječji vrtić „Zrno“ i Društvo žena Virje, a generalni sponzor Podravka. Manifestacija je održana pod visokom pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede te pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i županijske Turističke zajednice, Hrvatskog kuharskog saveza i Svjetske organizacije Taste of peace.
Okupljenima se obratio i načelnik Općine Virje Mirko Perok, koji je istaknuo važnu promotivnu ulogu ovakvog međunarodnog natjecanja, dok je o samim prkačima govorila Nada Matijaško, a o slasticama u Hrvatskoj predsjednica hrvatskog Saveza slastičara i članica Nadzornog odbora Svjetske kulinarske organizacije Dragica Lukin.
Također, potpisane su povelje o suradnji između Općine i Hrvatskog kuharskog saveza te Općine i Svjetske organizacije Taste of peace – kuhari bez granica, a državni prvaci u kulinarskoj umjetnosti Dražen Šafar, Ivan Đukić i Zlatko Sedlanić pokazali su kako izraditi predivne dekoracije od voća i povrća.
Manifestaciji su uz župana Darka Korena i načelnika općine Virje Mirka Peroka prisustvovali i zamjenik župana Darko Sobota, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, saborski zastupnik Damir Felak, dosadašnja predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, te brojni drugi uvaženi gosti.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live