Novosti

VII. Dani Ivana viteza Trnskog

Književnim susretom u novigradskoj Osnovnoj školi „Prof. Blaž Mađer“ započeli su sedmi po redu Dani Ivana viteza Trnskog, posvećeni jednom od najistaknutijih sudionika Hrvatskog narodnog preporoda, koji su uz Novigrad Podravski, održani i u Virju te Novoj Rači.
U ime Koprivničko-križevačke županije, koja kao pokrovitelj manifestaciju podržava od samog početka 2011. godine, na otvorenju se obratila pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, a ostali ovogodišnji pokrovitelji su općine Novigrad Podravski i Virje, Bjelovarsko-bilogorska županija i Ministarstvo kulture RH.
Organizator manifestacije je Podravsko prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika, uz partnere KUD „Ivan vitez Trnski“, OŠ “Prof. Blaž Mađer“ Novigrad Podravski, OŠ “Nova Rača“ Nova Rača i Narodnu knjižnicu Virje.
Ove su se godine predstavili književnici Snježana Tišljarić, Marko Gregur, Sanja Damjan, Zdenka Čavić, Sunčica Orešić, Josip Petrlić Pjer, Danijela Matijević-Krvajica, Darko Pero Pernjak, Nenad Piskač i Vedran Volarić, dok su na manifestaciji kao predavači sudjelovati Mihaela Cik, Petar Lukačić, Katarina Franjo, Zdravko Seleš i Božica Jelušić.
Također, predstavljeni su književni časopis Artikulacije 3 i knjiga „22 stoljeća“ prošlogodišnjeg laureata Vedrana Volarića, održan je dramski igrokaz Švejkologija OŠ Prof. Blaža Mađera te su dodijeljena nagrada „Ivan Vitez Trnski“ za 2017. godinu za neobjavljeno djelo autora do 35 godina s područja Podravine i Prigorja. U glazbenom dijelu nastupili su Mješoviti zbor KUD-a Ivan vitez Trnski i KUD-a Ivan vitez Trnski.
Dane Ivana Viteza Trnskog pokrenuo je Podravsko-prigorski ogranak DHK u čast ovog znamenitog hrvatskog književnika i prevoditelja, prvog predsjednika Društva hrvatskih književnika i predsjednika Matice hrvatske te kulturnog, društvenog i političkog djelatnika, rođenog u Novoj Rači. Manifestacija se sastoji od nekoliko dijelova. Prvi dio predstavljaju književno-znanstveni kolokviji o životu i djelu Ivana Trnskog i ostalih književnika s područja Podravine i Prigorja, drugi dio je dodjeljivanje nagrade „Ivan vitez Trnski“, a treći dio predstavljaju književni susreti i recitali suvremenih književnika.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live