Novosti

„VIROVSKA PRKAČIJADA“ – NOVA MANIFESTACIJA U PODRAVINI

 

Podravina je dobila novi, internacionalni, gastro-turistički, ili bolje rečeno slastičarski događaj. Riječ je „Virovskoj prkačijadi“ koja će se održati u Virju, 13. i 14. svibnja ove godine. Bit će to jedna od najvećih smotri domaćih „prkača“ u posljednjih nekoliko godina, a osim edukativnih sadržaja, „Prkačijada“ ima i natjecateljski karakter. U sklopu programa održat će se „Mala prkačijada“, natjecanje učenika Osnovnih škola iz Koprivničko-križevačke županije u spravljanju ovih tradicionalnih kolača, a u drugom dijelu natjecanje seniorki u spravljanju prkača. Internacionalnost festivalu daju inozemni gosti, pa je organizator pozvao slastičare iz Italije, Češke i Slovenije. Oni će pokazati spravljanje prkača u njihovim regijama, a sudionici će ih moći u Virju i kušati. Organizator je općina Virje, suorganizatori OŠ „Franjo Viktor Šignjar“, Društvo žena Virje, a generalni sponzor koprivnička „Podravka“.

-Prkačijada je manifestacija kojoj je cilj očuvanje tradicije pečenja sitnih starinskih kolača te očuvanje od zaborava starinskih recepata! – ističe Mirko Perok, načelnik općine Virje. Poznato je da se Virje kao i cijelo područje Srednje Podravine može se pohvaliti bogatom tradicijom pečenja „prkača“ za razne prigode te bi se kroz „Prkačijadu“ očuvala gastronomska baština šireg područja. Kao članica turističke zajednice u osnivanju Turistička zajednica područja „Središnja Podravina“ i kao članica LAG-a, planiramo ovakve manifestacije kojima se promiče i zaštićuje kultura, gastronomija i ostale vrijednosti ovoga kraja, još više razvijati i promovirati. Očekujemo da će prva virovska prkačijada pobuditi interes stanovništva za ovakva događanja te da će se ideja samo još više ubuduće razvijati i širiti te uključivati sve više sudionika i posjetitelja.

– Ovakva gastro-slastičarska uvijek su zanimljiva ne samo za ljubitelje kolača već i za turiste. Posebno sam ponosan što krećemo s Podravinom i s Virjem, a u konačnici bit će to „vjetar u leđa“ višegodišnjim nastojanjima Virja da ožive tradiciju, kulturu i turizam! – rekao nam je Dražen Đurišević, predsjednik Stručno – organizacijskog povjerenstva.

Prkači su vrsta tradicijskih kolača u Podravini koje su domišljate Podravke umijesile po uzoru, s jedne strane na gradske suhe čajne kolačiće, a s druge strane na još dostupnije licitarske kolače, prilagodivši ih svojim mogućnostima i potrebama. Prkači nisu skupi kolači,a obogaćivali su blagdanski i svečani podravski stol brojnim varijacijama.
 
 
 

FOTO:

Đuro Grčić (virovski prkači)

Damir Kovačić (nastupa žena Virje)

 
 
NASTUP VIROVSKIH ŽENA NA INTERSLASTU VIROVSKI PRKAČI 1 VIROVSKI PRKAČI 2 VIROVSKI PRKAČI 3
 
 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live