AktualnoNovostiVijestiVijesti iz KoprivniceVijesti iz zemlje i svijetaVijesti iz Županije

Započela Međunarodna konferencija “Hrana i klimatske promjene”; Na Sveučilištu Sjever vrsni znanstvenici iz 12 zemalja raspravljaju o problematici i mogućim rješenjima na temu hrane i klimatskih promjena

U Sveučilišnom centru Koprivnica započela je Međunarodna konferencija “Hrana i klimatske promjene” koja je ove godine okupila 150 sudionika, znanstvenika i stručnjaka iz 12 zemalja.
Konferenciju organiziraju Sveučilište Sjever, Odjel za prehrambenu tehnologiju, Institut Ruđer Bošković, Hrvatsko toksikološko društvo i Međunarodna udruga dijetetske prehrane i sigurnosti hrane, a održava se u sklopu Svjetskog dana hrane, jednog od najvažnijih dana za sve stručnjake u području prehrambene tehnologije, koji se u cijelom svijetu obilježava upravo 16. listopada.
Konferenciju je otvorio saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić koji je ujedno zahvalio Sveučilištu Sjever na svemu što radi za grad i time doprinosi rastu obrazovanja u Koprivnici i cijeloj Koprivničko – križevačkoj županiji.

na fotografiji; Mišel Jakšić

Ove godine moto Svjetskog dana hrane je Voda je život. Moramo biti svjesni važnosti vode, čuvati ju, biti odgovorni pri upotrebi vode i osvijestiti činjenicu kako nas s klimatskim promjenama očekuju sve veći problemi s vodom. Srećom, Hrvatska je jedna od zemalja koja ima najveće resurse vode. Zato ih je važno čuvati i održati vodu što je moguće čišćom, istaknuo je na otvorenju pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever, ujedno i član organizacijskog odbora konferencije izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj.

Jedan od suorganizatora konferencije je i Međunarodna organizacija dijetetske prehrane i sigurnosti hrane čiji je predsjednik prof. dr. sc. Jianbo Xiao predstavio rad i važnost ove međunarodne udruge koju vode kineski znanstvenici uz dobrovoljno sudjelovanje znanstvenih istraživanja, poduzeća i vladinog osoblja u području prehrane i sigurnosti hrane u cijelom svijetu.

na fotografiji; prof. dr. sc. Jianbo Xiao

Druga Međunarodna konferencija „Hrana i klimatske promjene“ traje dva dana tijekom kojih će znanstvenici iz cijelog svijeta održati izlaganja na teme iz područja hrane i klimatskih promjena, kao što su klimatske promjene, društvo i kreiranje politika, prilagodba različitih organizama na promjene okoliša, klimatske promjene i rizici za zdravlje, održiva proizvodnja hrane i menadžment, izazovi povezani s klimatskim promjenama na proizvodnju hrane te rješenja za ublažavanje klimatskih promjena i očuvanje sigurnosti hrane.
Na konferenciji će biti dodijeljene nagrade od strane Međunarodne organizacije dijetetske prehrane i sigurnosti hrane koja će tri nagrade dodijeliti mladim znanstvenicima za najbolja izlaganja, a izabrat će se i dva najbolja rada na temu bilja.

foto; Sveučilište Sjever

izvor i foto; Sveučilište Sjever

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live