Novosti

Završen zimski ciklus Škole hrvatskog folklora

Povodom završetka zimskog ciklusa Škole hrvatskog folklora, župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić održali su prijem za predavače Škole.
Škola je trajala od 3. do 12. siječnja, a polazilo ju je oko 120 plesača, pjevača i svirača tamburaških i tradicijskih instrumenata iz svih krajeva Hrvatske te inozemstva. Stručni program Škole prije više od 50 godina osmislio je i postavio hrvatski etnolog i etnokoreolog Ivan Ivančan, a današnji se program odvija pod stručnim vodstvom Andrije Ivančana.
Glavni organizator Škole je Hrvatska matica iseljenika, a svrha je očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture i hrvatskog nacionalnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu te među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine.
Naglasivši važnost Škole za očuvanje bogatstva hrvatske tradicijske kulture, župan je organizatorima zahvalio što su ponovno odabrali Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju.
Okupljenima se u ime županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga obratila i predsjednica Nada Šešić, pojasnivši kako Zajednica broji 56 sekcija, 57 udruga te 4 tisuće aktivnih kulturnih amatera, te je također uputila zahvale organizatorima na dolasku u Koprivnicu, a Županiji na višegodišnjoj podršci.
Potom je održan i završni koncert zimskog ciklusa škole Hrvatskog folklora, kojemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, a polaznici su pokazali sve što su naučili o plesovima, nošnjama, pjesmama i glazbalima hrvatskoga alpskog područja koje uključuje sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru.
Podršku polaznicima Škole, kao i cijelom projektu, u ime organizatora dali su ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić i zamjenik ravnatelja Ivan Tepeš, kao i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live