Novosti

Završeno ovogodišnje 18. Državno natjecanje iz povijesti održano u Đurđevcu

Svečanim programom, dodjelom priznanja i nagrada završeno je ovogodišnje, 18. Državno natjecanje iz povijesti održano u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana Đurđevac, te je tom prilikom sve sudionike pozdravio ravnatelj, Danijel Domišljanović i predsjednik državnog povjerenstva natjecanja, dr. sc. Gordan Ravančić sa Hrvatskog instituta za povijest. U svom govoru svim je učenicima, mentorima, Državnom povjerenstvu i domaćinima zahvalio Franjo Čičak, Viši savjetnik za povijest pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, te je istaknuo da je organizacija bila savršena i da će mu na godinu biti vrlo teško pronaći domaćina državnog natjecanja iz povijesti koji bi mogao nadmašiti organizaciju ovogodišnjega natjecanja. Posebno se zahvalio bivšem ravnatelju Hrvoju Jančiju, sadašnjem ravnatelju i predsjedniku Organizacijskoga odbora Danijelu Domišljanoviću i dopredsjednici Organizacijskoga odbora, učiteljici povijesti Katici Tomrlin koja je bila vođa tima učitelja koji su radili na organizaciji ovoga natjecanja posljednjih nekoliko mjeseci.
Posebna zahvala upućena je sponzorima i gostima koji su sudjelovali u programu otvorenja a to su KUD-u Petar Preradović Đurđevac, ŽVS Đurđevčice, Djevojački zbor Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac pod vodstvom maestre Ivane Senjan, Anita Aurer iz OŠ I. L Croate Kalinovac, Teo Mesarov iz OŠ Ferdinandovac.
Natjecanje je održano u kategorijama učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola te u kategorijama učenika od 1. do 4. razreda srednjih škola, a natjecali su se učenici iz cijele Hrvatske.
Drugoga dana ovogodišnjeg natjecanja, mentori učenika posjetili su Vinariju Matočec u Malom kostanju. Nakon što su učenici odradili najteži dio i dok je Državno povjerenstvo ispravljalo ispite, učenici i mentori posjetili su Đurđevačke peske, Svetu Anu i Etno imanje Karlovčan u Brodiću, uz stručno vođenje profesora Elizabete Trepotec Marić, Mihaele Lončar, Nikole Cika i Saše Senjana, a za fotografiranje svih događanja bili su zaduženi učitelji Irena Kovačić, Bernarda Žibreg, Barbara Šignjar Mihočka i Branko Maznik.
Posljednjeg dana boravka najboljih povjesničarki i povjesničara i njihovih mentora u Đurđevcu , posjetili su crkvu Svetog Jurja gdje im je kratko predavanje o povijesti crkve održao profesor povijesti Nikola Cik. Profesorica Mihaela Lončar pokazala je tradicionalnu đurđevačku narodnu nošnju i predstavila đurđevačku nematerijalnu baštinu. Potom su se svi uputili u posjet devama. Uz vodstvo ravnateljice muzeja Edite Janković Hapavel razgledali su Galeriju i Interpretacijski centar Picokijade u Starome gradu, a na kraju su im članovi Udruge Sveti Juraj prikazali skraćenu verziju Legende o Picokima.
Najveća zahvala svim članovima Organizacijskoga odbora i svim ostalim djelatnicima škole koji su sudjelovali u pripremi natjecanja bile su iskrene pohvale svih sudionika ovogodišnjeg natjecanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button
Skip to content
  • https://matrix-server.hr:8082/podravskiradio
  • Podravski Radio 87.6MHz
  • Radio