Uoči Svjetskog dana zaštite okoliša, 4.6.2021., Gimnazija dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac, predstavila je rezultate etwinning projekta “Kako smanjiti otpad od hrane?”.
Cilj projekta je edukacija učenika i njihovih obitelji te šire populacije o problematici nastanka i načinima sprječavanja nastajanja otpada od hrane.
Na početku projekta anketirali su učenike škole da dobiju uvid o njihovim stavovima o hrani te poznavanju osnovnih činjenica o hrani, njenom čuvanju i uporabi. Zatim su anketirali nekoliko ugostiteljskih objekata u našoj i susjednoj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, neke udruge i škole iz naše županije s ciljem uočavanja nedostataka i propusta prilikom zbrinjavanja viška hrane.
Rezultate anketa prikazali su pojedinačno za gimnaziju te za sve škole sudionice projekta.
Metodom intervjuiranja su od mama i baka saznali kako se mogu iskoristiti ostaci od hrane i napraviti neka nova ukusna jela, a recepte su zapisali i isprobali.
Na kraju samog projekta napravili su korelaciju sa Svjetskim danom zaštite okoliša i poznatim podravskim biologom koji je rođen 5.6.1915. u Virju.
Prof. dr. sc. Ivo Matoničkin je među prvima istraživao ekologiju i ekološke probleme, biocenologiju i faunu beskralježnjaka u krškim tekućicama.
U projektu su sudjelovale Patricia Zvonar iz 1.b, Ema Čorba, Tamara Gašparić, Laura Kandučar Valent, Lucija Smes, Matea Tomec, Elena Zvonar iz 3.a te Anja Dergez i Valentina Kirin iz 3.b razreda.
Voditeljice projekta su Irena Tišljar, prof. savjetnik i Lelija Štauber, prof.